Επιλογή Σελίδας

Γίνεται αναφορά παρακάτω σε μια συνεργατική προσπάθεια του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της UNICEF.

Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε στην διακοπή της εκπαίδευσης για 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο. Για να μετρήσουν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανταπόκριση, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός COVID-19 – Global Education Recovery Tracker.

Το εργαλείο δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου του 2021 και βοηθά τις χώρες στη λήψη αποφάσεων, καθώς παρακολουθεί τις προσπάθειες ανοίγματος και προγραμματισμού ανάκαμψης σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

Το εργαλείο συλλέγει και προβάλλει πληροφορίες από τέσσερις βασικούς τομείς:

  • Κατάσταση της σχολικής εκπαίδευσης
  • Τρόποι μάθησης (απομακρυσμένη, προσωπική ή υβριδική)
  • Διαθεσιμότητα διορθωτικής εκπαιδευτικής υποστήριξης
  • Κατάσταση διαθεσιμότητας εμβολίου για εκπαιδευτικούς

Το Global Education Recovery Tracker επιδιώκει να βασιστεί στο κεντρικό έργο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη συλλογή ποιοτικών δεδομένων για περιπτώσεις COVID-19, δοκιμές και εμβολιασμούς, μαζί με τους στρατηγικούς ρόλους που διαδραματίζουν η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF στην επιχειρησιακή και πολιτική υποστήριξη σε χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημία.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο Johns Hopkins έχει αποδείξει τον ζωτικό ρόλο των πανεπιστημίων για την παροχή δεδομένων και πληροφοριών με ακρίβεια, βασισμένων σε στοιχεία για τον κόσμο», δήλωσε ο Johns Hopkins Provost και Ανώτερος Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Sunil Kumar. «Ελπίζουμε ότι το έργο αυτής της συνεργασίας θα οδηγήσει στην κατανόηση για το πώς ο COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει τους μαθητές παντού».

Τα στοιχεία έως τις αρχές Μαρτίου 2021 δείχνουν ότι 51 χώρες έχουν επιστρέψει πλήρως στην δι ζώσης εκπαίδευση. Σε περισσότερες από 90 χώρες, οι μαθητές διδάσκονται μέσω πολλαπλών τρόπων, με μερικά σχολεία ανοιχτά, άλλα κλειστά, ενώ πολλά προσφέρουν υβριδικές επιλογές μάθησης.

Περιφερειακά, υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις αλλαγών στις μαθησιακές μεθόδους. Η εξ αποστάσεως μάθηση συνεχίζει να κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου τα σχολεία έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, στην Υποσαχάρια Αφρική, οι περισσότεροι μαθητές φοιτούν κανονικά στο σχολείο. Στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, η δια ζώσης εκπαίδευση συνεχίστηκε ως επί το πλείστον, με αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης. Οι περιοχές της Νότιας Ασίας, της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης βασίζονται κυρίως στην υβριδική εκπαίδευση όπου το επιτρέπει η υποδομή. Σε όλη τη Λατινική Αμερική, οι χώρες χρησιμοποιούν μικτές προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν εξ αποστάσεως, υβριδική και δια ζώσης εκπαίδευση. Ωστόσο, η πλειονότητα των σχολείων παραμένει εν μέρει ή πλήρως κλειστή, με την απομακρυσμένη εκπαίδευση ως την πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδο.

«Ο κόσμος αντιμετώπιζε μια μαθησιακή κρίση πριν από το COVID-19», δήλωσε η Jaime Saavedra, Διευθυντής Παγκόσμιας Τράπεζας για την Εκπαίδευση. «Το ποσοστό μαθησιακής φτώχειας – το ποσοστό των 10χρονων ατόμων που δεν μπορούσαν να διαβάσουν ένα σύντομο κείμενο κατάλληλο για την ηλικία – ήταν 53% σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα πριν από το COVID-19, σε σύγκριση με μόνο το 9% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Ένα χρόνο μετά την πανδημία, το συνεχιζόμενο κλείσιμο των σχολείων, οι μετατοπίσεις στις μαθησιακές μεθόδους και οι ανησυχίες για την ευημερία των μαθητών είναι ολοένα και μεγαλύτερες και αυτή η μαθησιακή κρίση επιδεινώνεται. Το κλείσιμο σχολείων που σχετίζεται με το COVID-19 είναι πιθανό να αυξήσει τη μαθησιακή φτώχεια στο 63%».

Ο Saavedra τόνισε τη σημασία αυτού του Tracker, «Σε πολλές χώρες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται επείγουσα συμπληρωματική υποστήριξη. Η επιστροφή στο σχολείο απαιτεί ταχεία, επανορθωτική και υβριδική μάθηση, καθώς και άλλες παρεμβάσεις. Η συλλογή και παρακολούθηση αυτών των δεδομένων σχετικά με το τι κάνουν οι χώρες είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το μέγεθος της υποστήριξης που απαιτείται καθώς προχωράμε, μαθαίνοντας από τις μεγάλες τάσεις που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών”.

Εκτός από την παρακολούθηση της επιχειρησιακής κατάστασης των σχολείων, το Tracker θα παρακολουθεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζονται οι μαθητές. Αυτό περιλαμβάνει τις αλλαγές στο πρόγραμμα σχολικής χρονιάς, τη διδασκαλία και την αποκατάσταση. Αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της διαδικασίας ανάκαμψης της εκπαίδευσης μετά από ένα χρόνο που επηρέασε τη μάθηση και την ευημερία του 95% των παιδιών σχολικής ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε χώρες όπου το εμβόλιο του COVID-19 είναι διαθέσιμο, το εργαλείο παρακολουθεί εάν οι εκπαιδευτικοί είναι επιλέξιμοι ως ομάδα προτεραιότητας. Στις αρχές Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί σε μεγάλο βαθμό δεν ανοσοποιούνται ως ομάδα προτεραιότητας σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Από τις 130 χώρες στις οποίες ήταν διαθέσιμες πληροφορίες για εμβόλια, περισσότερα από τα δύο τρίτα δεν εμβολιάζουν τους εκπαιδευτικούς ως ομάδα προτεραιότητας.

«Ακόμα και όταν τα εμβόλια αρχίζουν να κυκλοφορούν παγκοσμίως, για εκατοντάδες εκατομμύρια μαθητές του κόσμου, οι συνέπειες αυτής της πανδημίας απέχουν πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της UNICEF, Robert Jenkins. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην επανέναρξη των σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης προτεραιότητας στους εκπαιδευτικούς για να λαμβάνουν εμβόλια για τον COVID-19 μόλις εμβολιαστούν το προσωπικό υγείας και οι πληθυσμοί υψηλού κινδύνου. Ενώ τέτοιες αποφάσεις τελικά εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις που κάνουν δύσκολες αντισταθμίσεις, πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε το μέλλον της επόμενης γενιάς και αυτό ξεκινά με την προστασία των υπευθύνων που θα είναι αρμόδιοι για το μέλλον των παιδιών».

Το Tracker προορίζεται να προσφέρει στοιχεία που ενημερώνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές που εργάζονται για τις απαντήσεις σχετικά με τον COVID-19. Το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να έχει την ευελιξία να ενσωματώνει αναδυόμενα ζητήματα ενώ προσφέρει μια χρονική τάση ενεργειών τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: UNICEF