Επιλογή Σελίδας

Ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, ηλικία, κοινωνική τάξη και εισόδημα οι Έλληνες σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συμφωνούν ότι απ΄ όλα τα βασικά αγαθά (ακόμη και από την υγεία) η παιδεία πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μετά έρχονται τα υπόλοιπα αγαθά όπως, η υγεία, οι συντάξεις, το νερό, το ρεύμα κ.α.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από Πανελλαδική ποσοτική έρευνα του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Πρόκειται για μια πανελλαδική ποσοτική έρευνα σχετικά με τις αντιλήψεις των πολιτών για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ιδεολογίες, τις αξίες, καθώς και το πώς έχει επηρεάσει η πανδημία αυτές τις αντιλήψεις. https://55a1d4a6dd2ab6435f694e724db0b440.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλη την τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 από την εταιρία aboutpeople σε δείγμα 1659 ατόμων (1.220 διαδικτυακά και 429 τηλεφωνικά). Επιστημονικός σύμβουλος της έρευνας είναι ο Γεράσιμος Μοσχονάς, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα εντάσσεται στο νέο project του Eteron «Οικονομική Δικαιοσύνη: Ένα Νέο Παράδειγμα».

Οι φανατικοί υποστηρικτές της δημόσιας παιδείας, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της δημόσιας παιδείας είναι όσοι ανήκουν στις ηλικίες 33-44 ετών (ποσοστό 93%), σε κατώτερες τάξεις (ποσοστό 95%) και όσοι ζουν στην περιφέρεια (ποσοστό 90.9%).

Όσον αφορά στην πολιτική τοποθέτηση, υπέρ της δημόσιας παιδείας τοποθετούνται κατά κύριο λόγο όσοι βρίσκονται στην κεντροαριστερά (ποσοστό 95%). Ακολουθούν αυτοί που ανήκουν στην αριστερά (93%), στο κέντρο (88.7%) στην κεντροδεξιά (ποσοστό 88.4%) και στη δεξιά (ποσοστό 85.5%)

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες τα οποία πρέπει να βρίσκονται κυρίως αρμοδιότητα του Δημοσίου είναι: H Παιδεία (90,2%), η Υγεία (87,8%), οι συντάξεις (86,1%), η ύδρευση (84,2%), η ενέργεια (69,5%), οι μεταφορές (69,2%) και το τραπεζικό σύστημα (51,6%), οι αεροπορικές μεταφορές (38%.) και η κινητή τηλεφωνία (35.8%). Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ερευνητές σε αυτή την ερώτηση το κλειδί είναι η λέξη «κυρίως» και οι απαντήσεις των πολιτών μας δείχνουν ότι αν και είναι υπέρ της οικονομίας της αγοράς, θεωρούν ότι σειρά -κυρίως βασικών- αγαθών και υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν και την κρατική αιγίδα. Το ότι η λέξη «κυρίως» είναι το κλειδί φαίνεται και από το ότι όσον αφορά στην Παιδεία, το 49,2% συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ το 46,7% διαφωνεί.

Όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής του Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας «στόχος της έρευνας είναι η αποτύπωση των πεποιθήσεων των πολιτών, ώστε να παραχθεί πρωτογενής επιστημονική γνώση, η οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτήσει όχι μόνο τις επεξεργασίες των ειδικών, αλλά και τον προβληματισμό των πολιτών. Επιδιώκουμε να φωτίσουμε την πραγματικότητα και όχι να επιβεβαιώσουμε μια προκατασκευασμένη ανάλυση».

Πηγή: Το Έθνος