Επιλογή Σελίδας

Η έκθεση εκπονήθηκε από το Συνήγορο του Πολίτη σε συνεργασία με το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και περιλαμβάνει τα βασικά ευρήματα έρευνας με στόχο την ανάδειξη των επιπτώσεων της πανδημίας για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκθεση εκπονήθηκε από το Συνήγορο του Πολίτη σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID 19 στα Δικαιώματα του Παιδιού – ιδίως στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην προστασία από κάθε μορφή βίας, θεματικές που αποτελούν και τους βασικούς τομείς αξιολόγησης της έρευνας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της UNICEF με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC) υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν ηλεκτρονικά σχετικά με τα ως άνω πεδία, καθώς και σχετικής βιβλιογραφίας, νομολογίας και νομοθεσίας με αναφορά στα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν την περίοδο Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης συγκεκριμένες συστάσεις για κάθε τομέα αξιολόγησης, στις οποίες αποτυπώνονται και οι οπτικές των γονέων, παιδιών και επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων του τομέα της παιδικής προστασίας σχετικά με τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων COVID 19 στα παιδιά.

Περαιτέρω, στις επί μέρους θεματικές, αξιοποιήθηκαν τα πρακτικά και οι συστάσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Πολίτη που εργάστηκε εντατικά στα ζητήματα των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, καθώς επίσης -στο σκέλος της εξέτασης της θεματικής της εκπαίδευσης- και στο σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη με τίτλο «Εκπαιδευτική ένταξη παιδιών που διαβιούν σε Δομές και ΚΥΤ του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου»39 που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2021.

Μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Πηγή: UNICEF Greece