Επιλογή Σελίδας

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην εκπληρώνει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά εγγράφονται και πηγαίνουν στο σχολείο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς 2021-2022 από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Γη των ανθρώπων (Terre des hommes Hellas) και την Save the Children. Σήμερα, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, οι τρεις οργανώσεις υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση την υποχρέωσή της να βελτιώσει τις επιδόσεις της εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της.

Η Έκθεση, με τίτλο «Χρειάζεται να γίνει καλύτερα: Βαθμολογώντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων»  αναλύει έξι βασικούς δείκτες – α) την εγγραφή, β) τη φοίτηση, γ) την πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, δ) τη μεταφορά στα σχολεία, ε) την επαρκή στελέχωση και τον έγκαιρο προγραμματισμό και στ) τη δράση για τον τερματισμό της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας στις τοπικές κοινότητες – που έχουν αναγνωριστεί ως βασικά εμπόδια. Για καθένα από αυτά, η κυβέρνηση έλαβε έναν βαθμό που κυμαίνεται από την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της (Α) έως την επιδείνωση της κατάστασης από πέρυσι (Fail).

Η έκθεση δείχνει ότι τη χρονιά που πέρασε (2021-2022) η κυβέρνηση πραγματοποίησε βελτιώσεις ή σημαντικές βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχολικό έτος 2020-2021. Ωστόσο, κυβερνητικές πολιτικές όπως ο περιορισμός της πρόσβασης στο άσυλο, η διακοπή της κοινωνικής υποστήριξης για τους αιτούντες άσυλο και η άρνηση παροχής επισιτιστικής υποστήριξης σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, απορριφθέντες αιτούντες άσυλο και όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έχουν επιδεινώσει σοβαρά τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η πρόσβαση και η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.

Η Ελένη Πασιά του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι “η κυβέρνηση απέχει ακόμη πολύ από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα ενόψει της σχολικής χρονιάς που αρχίζει σήμερα. Αρχικά, θα πρέπει να εγγράψει όλα τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο. Επίσης, πρέπει να λάβει μέτρα για τα ήδη  εγγεγραμμένα παιδιά που  δεν μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο  όταν δεν υπάρχουν προγραμματισμένα μαθήματα, δεν έχουν προσληφθεί δάσκαλοι ή οργανωθεί η μεταφορά τους από και προς το σχολείο ή όταν  οι οικογένειές τους είναι άπορες. Πρέπει να δούμε την κυβερνητική δράση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων”.

Ένα από τα παιδιά που ερωτήθηκαν για τις ανάγκες αυτής της αναφοράς, ο Φ., 15 ετών από το Αφγανιστάν, δήλωσε: «Δεν πηγαίνω σχολείο. Είμαι στην Ελλάδα με την οικογένειά μου 3 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο είμαστε στην Αθήνα. Νωρίτερα για 2 χρόνια μέναμε στη Θεσσαλονίκη στο καμπ Διαβατών, αλλά δεν ήμασταν επίσημα εγγεγραμμένοι, γιατί δεν υπήρχε χώρος. Ζούσαμε σε μια σκηνή. Μας είπαν ότι θα έχω το δικαίωμα να πηγαίνω στο σχολείο από τη στιγμή που θα εγγραφούμε επίσημα».

Η Μελίνα Σπαθάρη της Terre des hommes Hellas επισήμανε: «Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών χωρίς πρόσβαση στο άσυλο, εντοπίζουμε όλο και περισσότερες οικογένειες σε απόγνωση και ένδεια, με συνεχές άγχος για την εύρεση τροφής, κατοικίας και για το αύριο. Χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι, χωρίς δουλειά και φαγητό, πώς θα καταφέρουν οι οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο;».

«Είναι σαφές ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην εκπαίδευση των προσφύγων και των μεταναστών τον τελευταίο χρόνο, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο Daniel Gorevan της Save the Children, προσθέτοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει πάνω σε αυτή την  πρόοδο και να εξασφαλίσει ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω. Είναι μια ευκαιρία που  δεν πρέπει να την αφήσει να πάει χαμένη».

Σημειώσεις για συντάκτες

Για αυτήν την έκθεση, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR), η Save the Children και η Terre des hommes Hellas εξέτασαν επίσημα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για να μετρήσουν την απόδοση της κυβέρνησης σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Πραγματοποίησαν επίσης 13 εστιασμένες ομαδικές συζητήσεις με συνολικά 53 παιδιά από 12 διαφορετικές χώρες, στις προσφυγικές δομές Ριτσώνας και Λαγκαδικίων, στο Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του ΕΣΠ, στο Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο» του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο γραφείο του ΕΣΠ στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συζητήσεις με γονείς, επαγγελματίες, ανθρωπιστικούς φορείς και φορείς όπως η UNICEF και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οι τρεις οργανώσεις εντάσσουν αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης τους ως το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού που αποτελείται από περισσότερες από είκοσι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μαζί παρακολουθούν τα θέματα που αφορούν στα παιδιά που μετακινούνται και παρεμβαίνουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, όπως ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση.

Διαβάστε όλη την Αναφορά, εδώ

Για συνεντεύξεις με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες:  passia@gcr.gr

Για συνεντεύξεις με την Terre des hommes: melina.spathari@tdh.ch

Για συνεντεύξεις με τη Save the Children: daniel.gorevan@savethechildren.org

Πηγή: ΕΣΠ