Επιλογή Σελίδας

Επάνω σειρά: Η Αννα Τσιάμη με 18.600 μονάδες, ο Κωνσταντίνος Τολίδης με 19.250 μονάδες, η Ιοκάστη Ανδρούτσου με 18.900 μονάδες, (κάτω σειρά) ο Σωτήρης Αγγελόπουλος με 18.300 μονάδες, η Λυδία Κοντογεώργη με 18.525 μονάδες και ο Θανάσης Αγγελίδης με 19.550 μονάδες εξασφαλίζουν μια θέση στις σχολές που επιθυμούν.

Oι συχνές επισκέψεις του στο νοσοκομείο όταν ήταν μικρός τού προκάλεσαν το ενδιαφέρον για το ιατρικό λειτούργημα. Σήμερα, στα 18 του, μιλάει στην «Κ» για τις παιδικές αναμνήσεις του και χαίρεται που έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο για την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Άλλοι χαρούμενοι, άλλοι μουδιασμένοι, άλλοι απογοητευμένοι, χθες ήταν μια σημαντική ημέρα για τους 18χρονους που διεκδίκησαν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ανακοίνωση των βαθμών είναι το προτελευταίο βήμα πριν από την τελική κρίση των βάσεων εισαγωγής. «Είμαι πρωτοετής στη Φαρμακευτική ΑΠΘ. Πέρασα ελπίζοντας ότι θα μου αρέσει η σχολή, αλλά δεν έχει καθόλου κλινικό κομμάτι. Διαπίστωσα πως αν σπουδάσω Φαρμακευτική θα μου λείψει η επαφή με τους ασθενείς. Έτσι προσπάθησα ξανά φέτος για Ιατρική», λέει στην «Κ» ο Θανάσης Αγγελίδης από τη Θεσσαλονίκη που συγκέντρωσε 19.550 μονάδες. Ο λόγος της επιθυμίας του για την Ιατρική ξαφνιάζει. «Μικρός ήμουν πολύ ζωηρός και έπεφτα με το ποδήλατο, στο παιχνίδι. Οι γονείς μου για κάθε ενδεχόμενο με πήγαιναν συχνά στο νοσοκομείο, και θυμάμαι έντονα τους γιατρούς να με εξετάζουν, να ρωτούν το βιογραφικό μου, να “βλέπουν” μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό με εντυπωσίαζε», λέει στην «Κ» ο Θανάσης, που προσανατολίζεται στην Παθολογία.

«Άξιζε τον κόπο»

«Ποιος μπορεί στα 18 να ξέρει γιατί θέλει να σπουδάσει κάτι, και εάν σε αυτό τελικά θα καταλήξει;», ρωτάει αφοπλιστικά ο Κωνσταντίνος Τολίδης. Αρίστευσε συγκεντρώνοντας 19.250 μονάδες και θα εισαχθεί στη Νομική ΑΠΘ. «Κουράστηκα, ναι, αλλά άξιζε τον κόπο. Υπήρχαν μέρες που διάβαζα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ. Οποτε δεν το έκανα αυτό ένιωθα απογοητευμένος με τον εαυτό μου», λέει.

Με 18.900 μονάδες η Ιοκάστη Ανδρούτσου, μαθήτρια σε Γενικό Λύκειο στα Γιάννενα –μάλιστα έκανε διαδικτυακή προετοιμασία σε φροντιστήριο της Αθήνας–, εξασφαλίζει το εισιτήριο για την πρώτη επιλογή της, τη Νομική Αθηνών. «Δήλωσα μόνο τις Νομικές, θέλω πολύ να γίνω νομικός. Για κάποιο λόγο μου έχει κολλήσει. Αρχικά μου άρεσε η Εγκληματολογία και το Ποινικό, τώρα σκέφτομαι και το Διεθνές Δίκαιο», λέει, δείχνοντας όπως έχει μπει για τα καλά στο όνειρο των νομικών σπουδών. «Έχουν υπάρξει μέρες που δεν μπορούσα να διαβάσω, σαν να χτυπάω σε τοίχο. Αυτό από σωματική αλλά και ψυχική κούραση. Είναι συνέχεια στο μυαλό μου το διάβασμα, κουράζομαι πια και στην ιδέα του διαβάσματος. Το τελευταίο διάστημα μου βγήκε πολύ η κούραση», προσθέτει η Ιοκάστη.

«Οχι, δεν μου αρέσει η κοινωνική λάμψη του γιατρού. Αυτό που με κεντρίζει είναι να βοηθάω τους ανθρώπους να ξεπερνούν τα προβλήματά τους. Νιώθω πως είναι μια εσωτερική μου ανάγκη», λέει στην «Κ» η Αννα Τσιάμη από τη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωσε 18.600 μονάδες για την Ιατρική του Αριστοτελείου. Η ίδια επισημαίνει πως είναι δυσλεκτική, τονίζοντας πως δυστυχώς πολλά δυσλεκτικά παιδιά περιθωριοποιούνται. «Είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, δεν είναι πάθηση η δυσλεξία», αναφέρει.

Αρκετοί υποψήφιοι επιλέγουν να μεταπηδήσουν σε Επαγγελματικό Λύκειο μετά την ολοκλήρωση της α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου. «Δεν το έκανα επειδή θεωρούσα πως με τις εξετάσεις μέσω ΕΠΑΛ θα εισαχθώ ευκολότερα στο πανεπιστήμιο. Στο ΕΠΑΛ μου κίνησαν το ενδιαφέρον το μάθημα της Ανατομίας και τα εργαστηριακά μαθήματα», λέει η Λυδία Κοντογεώργη, η οποία συγκέντρωσε 18.525 μόρια και έχει πρώτη επιλογή τη Φαρμακευτική Αθηνών, αλλά της αρέσουν και τα τμήματα βιοτεχνολογίας. Η Λυδία παράλληλα μέχρι και τις Πανελλαδικές –ήταν καλή μαθήτρια– συνέχισε το μπαλέτο με εξαντλητικό πρόγραμμα και πρόβες. Μάλιστα, για τέσσερα χρόνια ήταν στο φυτώριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

«Εμαθα τον τρόπο να διαβάζω, να κάνω πρόγραμμα στη ζωή μου και να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου», λέει ο Σωτήρης Αγγελόπουλος. Συγκέντρωσε 18.300 μονάδες, στοχεύει στη Νομική Αθηνών και στο βάθος ονειρεύεται το δικαστικό σώμα.

Μέχρι να κατασταλάξουν στη ζωή τους οι φετινοί υποψήφιοι, είτε είναι χαρούμενοι είτε όχι, έχουν πολλές εμπειρίες να ζήσουν. Με πρώτη τις καλοκαιρινές διακοπές, μετά την τρέλα των Πανελλαδικών.

Πηγή: Η Καθημερινή