Με τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) συναντήθηκαν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου χθες, Τρίτη 18 Ιουλίου και σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου αντίστοιχα. Από πλευράς υπουργείου, οι συναντήσεις χαρακτηρίστηκαν «συναντήσεις γνωριμίας».
Οι Ομοσπονδίες ενημερώθηκαν για τα ζητήματα που τις απασχολούν, όπως ο τρόπος διορισμών, το νέο μισθολόγιο, η αξιολόγηση και η ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμαναν στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών ότι επιθυμούν η βάση της συνεργασίας με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να είναι ο γόνιμος διάλογος και η παραγωγική ανταλλαγή απόψεων, με στόχο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της καλύτερης δυνατής παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών την αποστολή συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων.
Ιδιαίτερα για το θέμα της επαναφοράς του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εξέφρασαν τη διαφωνία τους, με τον υπουργό να σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αναγνωρίζει την προσφορά των εκπαιδευτικών, ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές άμεσα και ζήτησε από τους εκπροσώπους των ΔΣ συγκεκριμένες προτάσεις, που να ληφθούν υπ’ όψιν, ώστε να βρεθεί μία λύση που δεν θα αδικεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν «βάλει πλάτη» για πολλά χρόνια, αλλά και που δεν θα κλείνει την πόρτα στους νέους.
Για το μισθολόγιο, οι Ομοσπονδίες έκαναν λόγο για αδικίες και για αυξήσεις που δεν καλύπτουν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης κατά τον τελευταίο χρόνο, με τον υπουργό να απαντά, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες για αυξήσεις και ότι δεν προβλέπεται κάτι περισσότερο.
Ως προς το ζήτημα της ελεύθερης επιλογής σχολείου από γονείς, η ΟΛΜΕ επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση σχολείων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων και σημαντικό περιορισμό της κοινωνικής κινητικότητας μέσω της εκπαίδευσης, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο υπουργός, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσει κάτι για το ερχόμενο σχολικό έτος και ότι η επιλογή θα αφορά μόνο κενές θέσεις. Αναμένεται, ωστόσο, να γίνει πιο συγκεκριμένο από πλευράς υπουργείου το σχέδιο και ειδικότερα το κομμάτι που αναφέρεται σε κενές θέσεις, δεδομένου ότι στα σχολεία δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εισακτέων.
Για την αξιολόγηση, ο υπουργός σημείωσε ότι θα συνεχιστεί κανονικά από το Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα, τέλος, με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, ο κ. Πιερρακάκης προέτρεψε τις Ομοσπονδίες να συστήσουν η κάθε μία από μια άτυπη επιτροπή που θα συνομιλεί άμεσα με το υπουργείο για την επίλυση θεμάτων καθημερινότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ