Επιλογή Σελίδας

Η διά βίου μάθηση είναι παράλληλα ουσιαστική αναγκαιότητα για όλους μας καθώς πλέον ζούμε σε έναν κόσμο όλο και πιο απαιτητικό που ζητάει διαρκώς. Έναν κόσμο που ζητάει διαρκώς από την κάθε μία και τον κάθε έναν μας ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση, ακόμα περισσότερες δεξιότητες.  

Η μάθηση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Από την ώρα που γεννιόμαστε και για όλη μας τη ζωή, είναι μια δυναμική διαδικασία, κι εμείς καλούμε κάθε συμπολίτη μας, μικρό ή λιγότερο μικρό, να γίνει συνεπιβάτης στο αέναο και συναρπαστικό αυτό ταξίδι στη γνώση πριν, παράλληλα αλλά και μετά το σχολείο. 

Καθημερινά αναμετριόμαστε με απίστευτα μεγάλη ποσότητα πληροφορίας τόση που είναι αδύνατο ένας άνθρωπος να καταναλώσει και, πολύ περισσότερο, να αφομοιώσει, σε ένα παγκοσμιοποιημένο μάλιστα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό, που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και δεν μπορούμε παρά να τους ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να μη μας αφήσει απέξω. Δεν μπορεί παρά να είναι λοιπόν καινός τόπος ότι η διά βίου μάθηση δεν είναι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα και φιλοσοφία ζωής που συμβαδίζει με τη φύσει περιέργεια του ανθρώπου.  

Στο τοπίο αυτό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη βιώνοντας τις ανάγκες και τις αγωνίες του. Επομένως, όλοι οι φορείς σε επίπεδο δήμου και τοπικού διαμερίσματος θα πρέπει να έχουν πρώτη στόχευση το άνοιγμα νέων ευκαιριών, ώστε η ζωή όλων στην πόλη, χωρίς εξαιρέσεις, να γίνει πιο λειτουργική, πιο ποιοτική, πιο δημιουργική. Ειδικά, δε, κεντρικός άξονας ενός δήμου είναι να δοθεί στη νέα γενιά ευκαιρία για να βρει «παράθυρο» σε αφορμές δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης που υπάρχουν. 

«Δημιουργική Μάθηση για Όλους» στο Δήμο Αθηναίων 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Αθηναίων, εισάγοντας τη «Δημιουργική Μάθηση για Όλους», από το 2022 μέχρι και σήμερα πραγματοποιήσαμε με επιτυχία 188 πρωτοποριακά προγράμματα και εκδηλώσεις δημιουργικής μάθησης για περισσότερους από 14.000 κατοίκους της Αθήνας, ανεξαρτήτως εντοπιότητας και ηλικίας. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού αυτού, σε κάθε γειτονιά στήθηκε κι ένα μικρό εργαστήρι δημιουργικής μάθησης για κάθε ηλικία, μετατρέποντας τα συνολικά 11 πολιτιστικά κέντρα του ΟΠΑΝΔΑ σε κυψέλες πολιτισμού μέσα στον ιστό της πόλης, διοργανώνοντας και προσφέροντας προγράμματα δημιουργικής μάθησης για παιδιά αλλά και ενήλικες. Σύγχρονα προγράμματα, μέσω των οποίων τα παιδιά αξιοποιούν τις ώρες εκτός σχολείου ευαισθητοποιούμενα και καλλιεργώντας αναγκαίες δεξιότητες, τεχνικές, ταλέντα, είτε δωρεάν είτε με το συμβολικό κόστος εγγραφής των 5 ευρώ. 

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία στήριξης σε ενήλικες με προβλήματα οικονομικά, οικογενειακά, επαγγελματικά κ.ά., δίνοντάς τους την ευκαιρία (πάλι με κόστος εγγραφής 5 ευρώ) να εκτονωθούν, να καλλιεργήσουν ταλέντα, να αποκτήσουν δεξιότητες, να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους. 

Συγκεκριμένα όσο και ενδεικτικά, «έτρεξαν» 27 ετήσια προγράμματα δημιουργικής μάθησης για 2.800 ενήλικες και παιδιά, αλλά και πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για 1.301 μαθητές σχολείων, εξασφαλίσαμε καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών το 2022 και το 2023, όπως και απασχόληση τα Σαββατοκύριακα, ενώ διοργανώθηκαν επίσης σημαντικές ημερίδες ευαισθητοποίησης και κύκλοι ομιλιών, όπως αυτή σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, την Ενωση «Μαζί για το Παιδί» και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών – μια ακόμα πρωτοβουλία μας ουσιαστικής κοινωνικής παρέμβασης, που εντάσσεται στην πολιτική ενημέρωσης και στήριξης των δημοτών πάνω σε κρίσιμα θέματα από επιστημονικά αναγνωρισμένους φορείς που προάγουν τις έννοιες της συλλογικότητας, της καινοτομίας, της ανθρώπινης επικοινωνίας και της ψυχολογικής υποστήριξης. 

Με ζωγραφική, κεραμική, θέατρο, μουσική, χορωδία, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, μαθήματα γαλλικής γλώσσας, σεμινάρια κινεζικής γλώσσας, κινηματογραφικό εργαστήριο, εργαστήριο δημιουργικής γραφής αλλά και εικαστικών, ο ΟΠΑΝΔΑ έχει φτάσει σήμερα να προσφέρει και στις 7 δημοτικές κοινότητες ένα πολύπλευρο φάσμα προτάσεων που συνδυάζουν τις τέχνες και τον πολιτισμό με τη μάθηση και την ψυχαγωγία, δίνοντας ώθηση στην καλλιτεχνική έκφραση και στην ερασι τεχνική δημιουργία.  

Μάλιστα, από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν για μικρούς και μεγάλους συνολικά 30 προγράμματα δημιουργικής μάθησης για το διάστημα Οκτώβριος 2023-Ιούνιος 2024

Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται, πέραν των σταθερών προγραμμάτων ελληνικών παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής, κεραμικής, θεάτρου, μουσικής και χορωδίας, και τα νέα εργαστήρια σύγχρονου χορού για παιδιά και ενήλικες, εργαστήριο κινουμένων σχεδίων-animation για παιδιά και ενήλικες, εργαστήριο φωτογραφίας και εργαστήριο αισθητικής χρωματολογίας για ενήλικες, ενώ συνεχίζονται τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας, τα σεμινάρια κινεζικής γλώσσας, το εργαστήριο δημιουργικής γραφής και το εργαστήριο εικαστικών με θέμα την ανακύκλωση για παιδιά και ενήλικες. 

Η μάθηση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Από την ώρα που γεννιόμαστε και για όλη μας τη ζωή, είναι μια δυναμική διαδικασία, κι εμείς καλούμε κάθε συμπολίτη μας, μικρό ή λιγότερο μικρό, να γίνει συνεπιβάτης στο αέναο και συναρπαστικό αυτό ταξίδι στη γνώση πριν, παράλληλα αλλά και μετά το σχολείο. 

*Της Νίκης Αραμπατζή, δικηγόρου Αθηνών, προέδρου του Οργανισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Η Νίκη Αραμπατζή είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων 

Πηγή: Έθνος