Επιλογή Σελίδας

Από τα 36 στην Ελλάδα, περί τα επτά αναμένεται να «προκριθούν» και τα υπόλοιπα θα φέρουν τον τίτλο των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

Μόνο πέντε έως επτά υπάρχοντα από τα συνολικά 36 ιδιωτικά κολέγια θα καταφέρουν να πάρουν άδεια λειτουργίας με βάση το μοντέλο που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας για το καθεστώς θεσμοθέτησης των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τα υπάρχοντα κολέγια θα πρέπει να ενισχύουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ, τις υποδομές τους αλλά και να έχουν εξασφαλίσει τους όρους βιωσιμότητάς τους. Βεβαίως, θα μπορούν να ιδρυθούν παραρτήματα από ξένα πανεπιστήμια, που δεν έχουν έως τώρα παρουσία στην Ελλάδα. Σε αυτό άλλωστε προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση. Ηδη έχει συσταθεί η ομάδα εργασίας στο υπ. Παιδείας για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί προς διαβούλευση πιθανότατα στη Σύνοδο Πρυτάνεων της 15ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, χθες συναντήθηκαν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πορεία των εργασιών σε σχέση με τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο θα βασιστεί σε νομολογία του Δικαστηρίου της ε.ε. από το 2020, θέτοντας σε δεύτερο πλάνο το άρθρο 28 του Συντάγματος. Στο επίκεντρο του επιτελείου του υπουργείου είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στις 6 Οκτωβρίου 2000 που καταδίκασε την Ουγγαρία, έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υπόθεση αφορούσε την αλλαγή του ουγγρικού νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ουσιαστικά στόχευε μόνο το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, που είχε ιδρύσει στην Ουγγαρία ο Τζορτζ Σόρος στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σκοπός της ουγγρικής κυβέρνησης ήταν να εξαναγκάσει το ΑΕΙ να εγκαταλείψει τη χώρα. Το ΔΕΕ έκρινε ρητώς ότι οι εθνικές ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να σέβονται τα άρθρα 13, 14 παρ. 3 και 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία της εκπαίδευσης και την επιχειρηματική ελευθερία. Ετσι, η απόφαση του ΔΕΕ καλύπτει τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας.

Για τα πανεπιστήμια από χώρες εκτός Ε.Ε. –π.χ. Βρετανίας και ΗΠΑ– το ΔΕΕ απεφάνθη ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύονται για τη λειτουργία ξένων ΑΕΙ στην επικράτειά τους από τη Γενική Συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αρα, ένα πανεπιστήμιο θα μπορεί να δημιουργήσει το θυγατρικό του παράρτημα στη χώρα μας, εάν πληροί τους όρους που θα θέσει ο νέος νόμος. Τους ίδιους όρους θα πρέπει να πληρούν και τα ιδιωτικά κολέγια που σήμερα είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ και έχουν συνάψει συμφωνία δικαιόχρησης (franchise). Συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά κολέγια, που πλέον θα λειτουργούν ως θυγατρικές ξένων ΑΕΙ:

• Θα κληθούν να καταθέσουν business plan και υψηλή, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπ. Παιδείας, εγγυητική επιστολή για να εξασφαλίσουν τους όρους βιωσιμότητάς τους.

• Πρέπει να διαθέτουν τις ελάχιστες υποδομές (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια) και εξοπλισμό τις οποίες θα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

• Τα προγράμματα σπουδών τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία και να έχουν πιστοποιηθεί και από την εθνική αρχή αξιολόγησης του μητρικού ΑΕΙ (π.χ. της Βρετανίας) και από την ΕΘΑΑΕ.

• Το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να διαθέτει διδακτορικό τίτλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», έξι κολέγια έχουν από 1.217 έως 8.899 φοιτητές και άρα είναι βιώσιμα και πιθανόν να αδειοδοτηθούν. Οσο για τα μικρότερα κολέγια γίνονται συζητήσεις για συγχωνεύσεις με μεγαλύτερα. Αλλιώς θα φέρουν τον τίτλο των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς