Επιλογή Σελίδας

Με μια τιμητική εκδήλωση στις 8 Νοεμβρίου 2023, η Διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) βράβευσε τους συνολικά 100 εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο πρόγραμμα δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης και ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών, Υπεύθυνος για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του ΟΠΑ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δράκος, βράβευσαν 100 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους σε δράσεις του Πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η κυρία Κατερίνα Κατριβάνου, Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και  Έμφυλης  Βίας του Δήμου Αθηναίων.

Το Αριστείο Εθελοντισμού, το οποίο καθιερώθηκε την περσινή χρονιά, έλαβαν οι φοιτήτριες Μαριαμίνα Κοκκίνου και Λυδία Τοπτσιάν για την προσφορά τους στις δράσεις του Πανεπιστημίου για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Κατά την ομιλία του, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών, με ιδιαίτερη εστίαση στην Κοινωνική Προσφορά. Mέσα από τις δράσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα τις αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού”.

Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δράκος δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς έχουμε συνεχώς καινούργια μέλη στις εθελοντικές ομάδες του ΟΠΑ, φθάνοντας φέτος τις 100 συμμετοχές. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων που φιλοδοξεί να συμβάλλει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας».

Οι φοιτήτριες που έλαβαν το Αριστείο Εθελοντισμού, Μαριαμίνα Κοκκίνου και Λυδία Τοπτσιάν, δήλωσαν αντίστοιχα: «Η εμπειρία μου ως εθελόντρια με έκανε να αντιληφθώ την αξία της αλληλεγγύης και τη σημασία της συμμετοχής στην κοινότητα. Θεωρώ ότι βγήκα κερδισμένη από αυτήν την εμπειρία και παροτρύνω όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΟΠΑ να στηρίξουν τις δράσεις του πανεπιστημίου μας, καθώς η συνεργασία μας μπορεί να φέρει αληθινή αλλαγή και εξέλιξη». «Είναι τιμή μου να ανήκω στην κοινότητα του ΟΠΑ, που εκτιμά την αξία του εθελοντισμού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο και το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων για την αναγνώριση αυτή καθώς και για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε τα τελευταία δυο χρόνια».

Το ΟΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, σχεδιάζει  μια σειρά ενεργειών που απευθύνονται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Οι 17 Στόχοι του ΟΗΕ για έναν καλύτερο, δικαιότερο και περισσότερο βιώσιμο κόσμο αποτελούν την πυξίδα του προγράμματος εθελοντισμού του Πανεπιστημίου, που μέσα από τις δράσεις του προσπαθεί να εμφυσήσει στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα τις αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού.

Οι εθελοντικές ομάδες του ΟΠΑ, αποτελούμενες από φοιτήτριες και φοιτητές από όλα τα Τμήματά του, προσφέρουν πολύτιμο έργο σε δράσεις όπως: τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, η Εθελοντική Αιμοδοσία, η συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες ΕΡΜΗΣ, η υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω του Προγράμματος Εθελοντισμού της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας – Κέντρο ACEin του ΟΠΑ, η εθελοντική συμμετοχή στις Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ, η εθελοντική συμμετοχή των Ομάδων Παραδοσιακών Χορών και Μουσικών Συνόλων σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις του Πανεπιστημίου, ο αγώνας δρόμου OΠA Run, η ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών και μέσων.

Αναλυτικά:

Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, που διοργανώνονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων με συμμετοχή κάθε χρόνο φοιτητριών και φοιτητών μας που προσφέρονται να βοηθήσουν παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Την Εθελοντική Αιμοδοσία, όπου κάθε χρόνο πολλά μέλη της Κοινότητας του ΟΠΑ συμβάλλουν στην ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, χαρίζοντας το πολυτιμότερο δώρο ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.

Τη συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες ΕΡΜΗΣ, το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες (www.somatioermis.gr), με το οποίο το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται και οργανώνει κοινές δράσεις και  εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο της κοινότητας του ΟΠΑ όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα Αναπηρίας. Μια από τις πιο επιτυχημένες κοινές εκδηλώσεις αυτής της συνεργασίας, ήταν η Φιλανθρωπική Συναυλία που διοργανώθηκε πέρσι, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την αγορά σχολικού λεωφορείου για το Σωματείο ΕΡΜΗΣ.

Δράσεις υποστήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω του Προγράμματος Εθελοντισμού της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας – Κέντρο ACEin του ΟΠΑ για την προώθηση του επιχειρηματικού τρόπου σκέψης, αλλά και της καλλιέργειας επιχειρηματικής κουλτούρας.

Την εθελοντική συμμετοχή στις Ημέρες Καριέρας 2023, μιας διαχρονικά επιτυχημένης εκδήλωσης  σταδιοδρομίας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΟΠΑ.

Την εθελοντική συμμετοχή των Ομάδων Παραδοσιακών Χορών και Μουσικών Συνόλων σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις του Πανεπιστημίου, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Τρία OΠA Run  που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία, ο αγώνας δρόμου που γίνεται  στο Πεδίον του Άρεως ως πρόταση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και προβολής της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής της γειτονιάς.

Το ΟΠΑ, από το 2021, με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους φοιτητές, δίνοντας έμφαση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε άτομα με αναπηρία, σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα έργα όπως:

Το Virtual Walkthrough, η εφαρμογή εικονικής περιήγησης, που σχεδιάστηκε με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της προσβασιμότητας στο Πανεπιστήμιο, περιλαμβάνει ειδική σήμανση των χώρων του για ΑμEΑ.

Ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Υποδοχών των πρωτοετών. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται τόσο δια ζώσης, όσο και ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο, μέσω του virtual walkthrough, μια υπηρεσία που προσφέρεται για πρώτη φορά σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλο εύρος ευκαιριών και δυνατοτήτων ανάπτυξης για ξεναγήσεις μαθητών λυκείου και φοιτητών από το εξωτερικό.

Ψηφιακές εφαρμογές για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δικτύων και καναλιών επικοινωνίας του Πανεπιστημίου,  συμπεριλαμβανομένων podcasts και webcasts, με περιεχόμενο που δημιουργείται από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων αυτών δράσεων, δημιουργήθηκε η ομάδα AUEB Gen Z, το όνομα της οποίας η σηματοδοτεί την προσπάθεια του ΟΠΑ να αναβαθμίσει την πανεπιστημιακή ζωή και να φέρει τη νέα γενιά στο επίκεντρο της επικοινωνίας του. Η AUEB Gen Z συνεργάζεται με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΟΠΑ και δημιουργεί καθημερινά υλικό επικοινωνίας και προβολής όλων των πτυχών της πανεπιστημιακής ζωής.

Ακολουθούν τα ονόματα των βραβευθέντων.

Για την προσφορά τους στα Κοινωνικά Φροντιστήρια: Παναγιώτης Αρέστης, Μαρίνα Γκολφινοπούλου, Πανωραία – Ελένη Καπελλέ, Ελευθέριος Μαρίνος, Σοφία Σωτηροπούλου

Για την προσφορά τους στην ομάδα Aueb Gen Z: Οι συντονιστές της ομάδας: Αλέκος Γεωργούλιας, Μαρία Καρδάση, Λευτέρης Καρτάκης, Μαριαμίνα Κοκκίνου, Κυριακή Μαθιουδάκη, Μαρία Μπουρλή, Θεοδώρα Πανταζίδη, Λυδία Τοπτσιάν, Μιχάλης Τσανάκας

Τα μέλη της ομάδας: Μελίνα Αζαριάδη, Θωμάς Αλαμπάνος, Κατερίνα Αναστασιάδη, Νίκη Ανδρεαδέλλη, Μαρία-Ιφιγένεια Αποστόλου, Λαμπρινή Αρβανίτη, Μαρίνα Γαβριλάκη, Κατερίνα Γιαννιτσά, Κωνσταντίνος Δενιόζος, Μαρία Ελένη Δέτσικα, Σπύρος Δευτεραίος, Ελένη Δραμαλιώτη, Μαργιάννα Κακάτσου, Γιάννης Κάραλης, Έλενα Κορακιανίτη, Στρατούλα Κουτρουμπά, Κατερίνα Λαμπροπούλου, Βαρβάρα Μαντζουρανάκη, Ιφιγένεια Μητρέλια, Μάριος Γιώργος Μινάρδος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Κωνσταντίνα Παναγοπούλου, Γιώργος Παπανικολάου, Έλενα Παπανικολάου, Ειρήνη Παπαφρακάκη, Ελένη Παρθένη, Χρήστος Ράπτης, Κώστας Ρηγανάς, Δημήτρης Σαπουνάς, Στέλιος Σκαφιδάς, Δημοσθένης Τζωρτζακάκης, Ασπασία Τσαγκαροπούλου, Ελένη Τσολάκη, Ελένη Υψηλάντη, Ελένη Φαρμακόρη, Δημήτρης Φρυγανάς, Γεώργιος Χαλουλάκος, Άρτεμις Χριστοδούλου

Για την προσφορά τους στην ομάδα του Κέντρου ACEin του ΟΠΑ:  Παναγιώτης Αγαλιανός, Ραφαηλία Γεωργία Ζολώτα, Παναγιώτα Πελαγία Καλαμπόκη, Φίλιππος Κρανάκης, Παναγιώτης Κρατημένος, Ειρήνη Μπάντζου, Ιωάννης Μπορδόκας, Δήμος Παρασκευούδης

Για την προσφορά τους στην ενημέρωση-ξενάγηση των πρωτοετών φοιτητών στο πλαίσιο της εορταστικής εβδομάδας τελετών υποδοχής του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 και στις Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ 2023: Αθηνά Αλατζά, Βασιλική Γεωργακοπούλου, Δώρα Γεωργιάδη, Γκέργκι Γιώργος Δήμα, Γεώργιος Δημητρόπουλος, Ιωάννα Μαρία Ζαλοκώστα, Ναταλία Καρακαλά, Δημήτρης Κρητικός, Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Θεοδώρα Λουκά, Βασιλική Μακρή, Αργυρώ Μανδύλη, Αγγελική Μιχαλαίνα, Νεκτάριος Μπούρας, Δήμητρα Χριστίνα Ντάνου, Βασίλειος Παντελής, Λεωνίδας Παντελής, Σπύρος Παπακωνσταντής, Μιχάλης Παπασταθόπουλος, Ελένη Πούλιου, Ιωάννης Σανίδας, Στέλιος Σιταρόπουλος, Αλέξης Φορτούνας

Για την εθελοντική τους συμμετοχή σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ως μέλη της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών: Φωτεινή Αποστολάκη, Δημήτρης Βασιλικιώτης, Ευθυμία Βλάχου, Άρης Γιαλούμης, Φωτεινή Διαμαντοπούλου, Δήμητρα Κριθήνα, Αργυρώ Ματσούκα, Αντιγόνη Μπάμπαλη, Νίκος Μπαστογιάννης, Στέφανος Μπολοζάν, Χαρά Παπαθανασίου, Θανάσης Πολυζωγόπουλος, Άγγελος Ρεγγίνας, Αριστέα Σαραντοπούλου

Για την εθελοντική τους συμμετοχή σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ως μέλη της Ομάδας Μουσικών Συνόλων: Μαρία Λέκκα, Αλέξιος Μανδελιάς, Ηλίας Μπέρτσος, Δανάη Χατζημιχαήλ-Μαντάδη

Περισσότερες Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του ΟΠΑhttps://www.aueb.gr/el/content/koinonikieythyni 

Πηγή: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών