Σύσσωμη η ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα της Θράκης ζητεί να ανακληθεί η συγχώνευση τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών παραθέτοντας πολύ ισχυρά επιχειρήματα
Να παραμείνει ως έχει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και να μη συγχωνευτεί με τα άλλα δύο Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ζητά σύσσωμη η ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα του Τμήματος από τον υπουργό Παιδείας. Σε ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Τμήματος και των μελών της γενικής του συνέλευσης προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό, επισυνάπτονται περισσότερες από 3.200 υπογραφές όσων προσυπέγραψαν μέχρι στιγμής το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (σε διάστημα ενός μηνός) και αναλύονται όλοι οι λόγοι για τους οποίους το Τμήμα θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομο.
Το θέμα της συγχώνευσης των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και η ίδρυση μονοτμηματικής σχολής γνωστοποιήθηκε σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών πριν από λίγες εβδομάδες, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, ως ειλημμένη απόφαση του υπουργείου και της Διοίκησης του ΔΠΘ. Στην επιστολή προς τον κ. Πιερρακάκη, ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας υπογραμμίζει πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ουσιαστική κατάργηση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.
«Ενός Τμήματος το οποίο, παρά τη διαχρονική του παραμέληση από τις εκάστοτε διοικήσεις του Πανεπιστημίου, έχει καταφέρει να δώσει το επιστημονικό του στίγμα διεθνώς. Διαθέτει τρία επιτυχημένα και προσοδοφόρα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα δύο εκ των οποίων είναι διιδρυματικά, ενώ έχει πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, που αποφέρουν κέρδη στο Ίδρυμα. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 90 ενεργούς υποψήφιους διδάκτορες, 13 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 318 ενεργούς μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 έχει να παρουσιάσει έναν πλούσιο απολογισμό δράσεων», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση των επιστημόνων του Τμήματος προς τον πρύτανη του ΔΠΘ για τους λόγους της συγχώνευσης, έλαβαν την απάντηση ότι τα άλλα δύο Τμήματα της υφιστάμενης Σχολής έχουν τα τελευταία χρόνια ελάχιστους εισαχθέντες.
Παρά την επισήμανση ότι το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έχει φέτος (Σεπτέμβριο 2023) 127 εισαχθέντες, ο πρύτανης αντέτεινε, μεταξύ άλλων, ότι από τον επόμενο χρόνο αναμένεται μείωση και του αριθμού εισακτέων, διότι τα Φιλολογικά Τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων θα κατεβάσουν τον συντελεστή της ΕΒΕ, καθώς δεν καλύφθηκε μεγάλο μέρος των θέσεών τους.
«Αυτή η εικασία, πάνω στην οποία, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να εδράζεται μια τόσο δραστική παρέμβαση στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα (τους συντελεστές ΕΒΕ που ανακοινώθηκαν για το 2024). Αλλά επισημαίνουμε, επίσης, ότι είναι στην ευχέρεια του υπουργείου να μην αφήσει ανεξέλεγκτα περιθώρια στα κεντρικά Πανεπιστήμια να απορροφήσουν όλους τους υποψηφίους εις βάρος της περιφέρειας, αλλά και να κατανείμει τις διαθέσιμες θέσεις στα ομόλογα Τμήματα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον (δηλ. την τόνωση της επαρχίας και δη της μεθορίου)», σημειώνουν σε ένα σημείο της επιστολής τους. Τέλος, με βάση και τους αριθμούς από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας, αυτό του ΔΠΘ έρχεται τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών το 2023, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του ΕΚΠΑ και της Πάτρας. Συνεπώς, όπως επισημαίνουν, «δεν στοιχειοθετείται ούτε με κριτήριο τον αριθμό των εισαχθέντων η απαιτούμενη από τον νόμο αναγκαιότητα της συγχώνευσης».
Πηγή: efsyn.gr