Επιλογή Σελίδας

Το ΕΚΟΜΕ πατάει και φέτος το play με τον 4ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού «Το μάθημα…παιχνίδι»!

Ανακαλύψτε πώς μπορεί να γίνει το μάθημα αφορμή για τον σχεδιασμό ενός παιχνιδιού στα πλαίσια μιας δημιουργικής διαδικασίας!  

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στις σχολικές μονάδες και στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και της Ομογένειας και της Κύπρου. Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό επιτραπέζιο ή ψηφιακό παιχνίδι με θεματικές που σχετίζονται με τα γνωστικά πεδία που διδάσκονται.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η προαγωγή της παιχνιδοκεντρικής μάθησης και της συνεργατικής δημιουργικής δραστηριότητας στο σχολικό περιβάλλον. Η διαδικασία σχεδιασμού του παιχνιδιού συνδέεται με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους, μέσα από την ενεργητική εμπλοκή των μαθητών, και συνεισφέρει στην καλλιέργεια ομαδοσυνεργατικού πνεύματος και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας, του ψηφιακού γραμματισμού, υπολογιστικών κι άλλων δεξιοτήτων των μαθητών.

Ο πρωτότυπος και δημοφιλής στη σχολική κοινότητα διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, σε συνεργασία με την Ομάδα Εκπαιδευτικών για τον Διαγωνισμό ScratchGame, και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε το πλήρες Δελτίο Τύπου εδώ

Δείτε τη συνέντευξη του προϊσταμένου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ, στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3. 

Δηλώστε συμμετοχή και κάντε το μάθημα… παιχνίδι!

Σας προσκαλούμε να δημιουργήσετε:

• ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι ή

• ένα playable demo ψηφιακού παιχνιδιού.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού, πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να θεωρηθεί: 

  • Παιχνίδι που παίζεται πάνω στο τραπέζι από ένα ή περισσότερα άτομα. 
  • Παιχνίδι με κάρτες. 
  • Παιχνίδι που συνδυάζει εξαρτήματα/πιόνια/κομμάτια από διαφορετικά, ήδη υπάρχοντα επιτραπέζια παιχνίδια με στόχο τη δημιουργία ενός νέου. 
  • Επαυξημένο παιχνίδι που συνδυάζει φυσικά αντικείμενα με ψηφιακές εφαρμογές.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού, ψηφιακό παιχνίδι μπορεί να θεωρηθεί: 

  • Ψηφιακό παιχνίδι με άμεσο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που υποστηρίζει συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους.
  • Ψηφιακό παιχνίδι με έμμεσο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που αναπτύσσει την κριτική σκέψη, τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργικότητα. 
  • Ψηφιακό αφηγηματικό παιχνίδι, που συνδυάζει τη λογοτεχνική αφήγηση με τη διάδραση. 

Χρήσιμες πληροφορίες

Διαβάστε την προκήρυξη του διαγωνισμού εδώ

Δείτε την έγκριση του διαγωνισμού από το ΥΠΑΙΘΑ εδώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα.  

[Η φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος αφορά στην συλλογή προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών. Για τα δεδομένα αυτά είναι Υπεύθυνος Επεξεργασίας το ΕΚΟΜΕ.]

Πρότυπο εντύπου συγκατάθεσης γονέων/κηδεμόνων θα βρείτε εδώ.

[Η Φόρμα Δήλωσης Συγκατάθεσης Γονέων συλλέγεται και διατηρείται από τα σχολεία τα οποία αποτελούν και τον Υπεύθυνο Επεξεργασίας για τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στην Φόρμα αυτή.]

Διαβάστε εδώ πώς εξειδικεύεται η πολιτική προστασίας δεδομένων ανηλίκων που συμμετέχουν σε μαθητικές δράσεις του ΕΚΟΜΕ.

Προθεσμία υποβολής: 8 Απριλίου 2024

Πληροφορίες: 

E-mail: gamescontest@ekome.media

Υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό 

1. «Το μάθημα… παιχνίδι!» – Εκπαιδευτικός Οδηγός για τον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού 

2. Οδηγός (video tutorials) για τη δημιουργία ψηφιακού αφηγηματικού παιχνιδιού με τη χρήση της πλατφόρμας Ren’py  

3. Οδηγός (video tutorials) για τη δημιουργία ψηφιακού αφηγηματικού παιχνιδιού με τη χρήση της πλατφόρμας Twine 

4.Το μάθημα…παιχνίδι! 2ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός: Διαδικτυακό σεμινάριο επιμόρφωσης, με εκτεταμένη ενότητα για τον σχεδιασμό παιχνιδιού με Scratch.

5.  Βίντεο από διαδικτυακό σεμινάριο επιμόρφωσης για τη δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού (σε συνεργασία με το 2ο ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας). 

6.Βίντεο από το εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.   

7. Bίντεο από την διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα για τον 1ο Διαγωνισμό. Οι παρουσιάσεις των ομιλητών επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ψηφιακού αφηγηματικού παιχνιδιού.   

8. Webinar «Δημιουργία και υλοποίηση σεναρίου για ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές», στο πλαίσιο του Πανελλήνιου ψηφιακού μαθητικού διαγωνισμού «Hack The Art: Γιαννούλης Χαλεπάς» του Ιδρύματος Ωνάση.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας