Για γέλια ή για κλάματα; Ούτε τα διαδικτυακά μαθήματα γλιτώνουν από την αυθαιρεσία των μειοψηφιών στα ελληνικά πανεπιστήμια! Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις τελευταίες ημέρες καθηγητές κεντρικών ΑΕΙ έχουν επιλέξει να κάνουν τα μαθήματά τους διαδικτυακά, επειδή η σχολή τους είναι κατειλημμένη από φοιτητές. Ωστόσο, τα «ακούν» για την επιλογή τους από φοιτητές, που τάσσονται υπέρ της κατάληψης και κατά των τηλεμαθημάτων.
Χαρακτηριστικά, υπήρξε περίπτωση καθηγητή που διεκόπη το τηλεμάθημά του από ομάδα φοιτητών, που δήλωσε στους ψηφιακούς μαθητές ότι «η απόφαση του συλλόγου είναι κατά των μαθημάτων, γι’ αυτό να αποχωρήσετε χωρίς συνέπειες».
Σε άλλη περίπτωση κατά τη διάρκεια του τηλεμαθήματος, ο καθηγητής είδε φοιτητή να ζητάει και να παίρνει τον λόγο για να διαβάσει την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου υπέρ της κατάληψης και κατά του ψηφιακού μαθήματος. Βέβαια, όπως ανέφερε στην «Κ» καθηγητής, «αυτοί δεν εμφανίζονται με κουκούλα, αφού η ταυτότητά τους μπορεί να προσδιορισθεί. Επίσης, λόγω της φύσης της “επίθεσης” η βία είναι μόνο λεκτική». Αντίθετα, υπήρξε περίπτωση που κάποιοι διέκοψαν τηλεμάθημα για να διαμαρτυρηθούν, αλλά δεν ήταν φοιτητές του καθηγητή. Πρόκειται μάλλον για αγνώστους (ίσως φοιτητές) που έχουν πάρει τους κωδικούς από ομοϊδεάτες τους φοιτητές του μαθήματος.
Την ίδια στιγμή, ενώ οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων λένε «ναι» στις τηλεξετάσεις, οι σχολές και οι καθηγητές δεν συμφωνούν! Αυτό δείχνει το κύμα άρνησης μεγάλης μερίδας πανεπιστημιακών να υιοθετήσουν –στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ– την απόφαση των συγκλήτων τους για εξ αποστάσεως εξετάσεις. Ετσι, χθες όλες οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν ψηφιακές εξετάσεις. Από την άλλη, οι Σύγκλητοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), του Γεωπονικού Παν. Αθηνών, του Δυτικής Αττικής, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Μακεδονίας αποφάσισαν ψηφιακές εξετάσεις. Τις εξ αποστάσεως εξετάσεις απέρριψε ξεκάθαρα το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ειδικότερα, οι σχολές των Χημικών Μηχανικών, των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, των Αρχιτεκτόνων και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αποφάσισαν να μην οργανώσουν διαδικτυακές εξετάσεις.
Καθηγητές του ιδρύματος, μιλώντας στην «Κ» εκτίμησαν ότι ίδια απόφαση θα ληφθεί και από τις υπόλοιπες πέντε σχολές του Πολυτεχνείου (με επιφύλαξη για μία). Το σκεπτικό τους είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των ψηφιακών εξετάσεων.
Την ίδια στιγμή, ενώ οι περισσότερες σύγκλητοι τάσσονται υπέρ της ψηφιακής διεξαγωγής των εξετάσεων, η μία μετά την άλλη οι σχολές απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι σύγκλητοι πολλών πανεπιστημίων συνεδρίασαν για το ίδιο θέμα, με την πλειονότητα να ψηφίζει ψηφιακές εξετάσεις. Ενδεικτικά, στο ΕΚΠΑ η Σύγκλητος αποφάσισε όπως «η αξιολόγηση των φοιτητών, όπου δεν είναι εφικτή η διά ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα».
Ήδη το Τμήμα Χημείας του ιδρύματος δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα του Τμήματος, καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας αυτού, αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως». Η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, που έγινε διαδικτυακά, κράτησε λίγο περισσότερο από πέντε ώρες, καθώς είχαν κληθεί εκπρόσωποι φοιτητών. Έτσι ξέσπασε καβγάς μεταξύ του εκπροσώπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και εκείνων των αριστερών παρατάξεων.
«Διαβλητές οι τηλεξετάσεις λόγω ChatGPT»
Το ChatGPT αρίστευσε στις διαδικτυακές εξετάσεις των ΑΕΙ, αμφισβητώντας ευθέως το αδιάβλητό τους. Ειδικότερα, ο κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς έδωσε στο ChatGPT ερωτήσεις για δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Και στις δύο ο βαθμός είναι πάνω από 7. Όπως ανέφερε για το θέμα σε συναδέλφους του ο κ. Γκρίτζαλης, «σε ερωτήσεις κρίσεως, το ChatGPT γράφει σίγουρα Άριστα. Φαίνεται ότι γραπτές δικτυακές εξετάσεις σε θεωρητικά μαθήματα είναι αδύνατον να υπάρξουν. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, κάποιος πρέπει να ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές». Ευρύτερα, μεταξύ των καθηγητών Πληροφορικής στα ΑΕΙ υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το αδιάβλητο των εξετάσεων, ενώ όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπουραντώνης, «κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν έγιναν εξ αποστάσεως εξετάσεις είχαν αυξηθεί τα άριστα γραπτά, σε ένα ΑΕΙ που, σας διαβεβαιώ, οι διδάσκοντες είναι αυστηροί».
Για όσους ειδικούς θέλουν να βαθμολογήσουν το ChatGPT, ιδού η ερώτηση που έθεσε ο κ. Γκρίτζαλης και αφορά το μάθημα Πολεοδομίας και Χωρικού Σχεδιασμού 3ου έτους: «Εξηγήστε τι είναι οι πολεοδομικοί συντελεστές και πώς χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό». Η απάντηση ChatGPT είναι: «Οι πολεοδομικοί συντελεστές είναι αριθμητικές τιμές που χρησιμοποιούνται στον τομέα του αστικού σχεδιασμού και της πολεοδομίας για να καθορίσουν την ποιότητα και την πυκνότητα του κτισίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αναφέρονται συνήθως σε κανονιστικές προδιαγραφές που ορίζουν τα όρια και τις παραμέτρους για τον τρόπο κατασκευής και τη χρήση του εδάφους. Οι πολεοδομικοί συντελεστές μπορεί να περιλαμβάνουν τον ύψος των κτιρίων, τον αριθμό των ορόφων, την επιτρεπόμενη πυκνότητα κατοικημένων περιοχών, τον όγκο κτιρίων σε σχέση με το έδαφος, τον αριθμό των χώρων στάθμευσης και άλλα. Η χρήση αυτών των συντελεστών βοηθά στην επίτευξη ομοιομορφίας και συνοχής στον αστικό σχεδιασμό, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφαλή χρήση του χώρου. Ο συντελεστής δόμησης είναι ένας πολεοδομικός συντελεστής που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον όγκο ή τον αριθμό των κτιρίων που επιτρέπεται να κατασκευαστούν σε σχέση με το συνολικό έκταση του οικοπέδου ή της περιοχής. Συνήθως, ο συντελεστής δόμησης υπολογίζεται ως ο λόγος του συνολικού όγκου ή επιφάνειας κατασκευών προς το συνολικό έκταση του εδάφους.»
Οι τοπικές και εθνικές αρχές καθορίζουν συνήθως τους συντελεστές δόμησης μέσω πολεοδομικών κανονισμών και ορισμένες φορές αναγράφονται ως περιοριστικοί παράγοντες για την ανέγερση κτιρίων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Υψηλοί συντελεστές δόμησης συνήθως υποδηλώνουν υψηλή πυκνότητα δόμησης και ενδέχεται να επιτρέπουν την κατασκευή υψηλότερων κτιρίων.
Tα συμπεράσματα από τις δύο ερωτήσεις κρίσεως που έβαλε ο καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Στέφανος Γκρίτζαλης στην εφαρμογή.
Ο συντελεστής δόμησης είναι σημαντικός για τον αστικό σχεδιασμό, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που αξιοποιείται το έδαφος και την ύπαρξη των αστικών δομών σε μια περιοχή. Το ποσοστό κάλυψης αναφέρεται στο ποσοστό του εδάφους ενός οικοπέδου που καλύπτεται από την έδραση ή τον όγκο ενός κτιρίου. Συνήθως, υπολογίζεται ως ο λόγος της επιφάνειας που καλύπτεται από το κτίριο προς το συνολικό έκταση του οικοπέδου, εκφρασμένο σε ποσοστό.
Το ποσοστό κάλυψης είναι ένας από τους παράγοντες που συνήθως ρυθμίζονται από πολεοδομικούς κανονισμούς και ορίζουν το πόσο επιτρέπεται να καλύπτεται ένα οικόπεδο από κτίρια. Υψηλά ποσοστά κάλυψης σημαίνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό του οικοπέδου καλύπτεται από κτίρια, ενώ χαμηλά ποσοστά επιτρέπουν μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο. Οι πολεοδομικοί κανονισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν ποσοστά κάλυψης για να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, όπως η διατήρηση ανοιχτών χώρων, η βελτίωση της αστικής ποιότητας ζωής ή η διαχείριση των πόρων.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ