Επιλογή Σελίδας

ο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών επιβραβεύει τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αρίστευσαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

ΙΚΥ: 1.000 ευρώ εφάπαξ σε πτυχιούχους και υποτροφίες για Βρετανία - Όλες οι πληροφορίες για τους δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών για την οικονομική επιβράβευση φοιτητών οι οποίοι αρίστευσαν στις σπουδές τους. Τα βραβεία θα καταβληθούν από το ΙΚΥ και θα είναι 1000 ευρώ για τους απόφοιτους όλων των ΑΕΙ της χώρας.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ όπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ετήσιων «Βραβείων Αριστείας» για τα ακαδημαϊκά έτη 2023-24, 2024-25, 2025-26 με σκοπό την επιβράβευση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αρίστευσαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ως εξής:

  • 1. Το βραβείο συνίσταται: (α) σε τιμητικό δίπλωμα σε πάπυρο το οποίο υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ. και φέρει τη σφραγίδα του Ι.Κ.Υ. και (β) στο ποσό χιλίων ευρώ (1.000€), το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ από το Ι.Κ.Υ..
  • 2. Το βραβείο απονέμεται στον πρώτο σε βαθμολογία πτυχιούχο εκάστου Τμήματος Α.Ε.Ι., για τα ακαδημαϊκά έτη 2023-24, 2024-25, 2025-26, εφόσον δεν έχει υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών του οικείου Α.Ε.Ι. για τη λήψη του πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το βραβείο απονέμεται στον πτυχιούχο ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων για την εισαγωγή του στο Τμήμα Α.Ε.Ι. κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.
  • 3. Μετά από έγγραφο του Ι.Κ.Υ. και σε ημερομηνία η οποία ορίζεται από αυτό, αποστέλλονται από τους Προέδρους των Τμημάτων των Σχολών των Ιδρυμάτων ή από τη Γραμματεία της Πρυτανείας εκάστου Ιδρύματος τα εξής δικαιολογητικά:

α) το ονοματεπώνυμο, ο βαθμός πτυχίου και τα στοιχεία επικοινωνίας του αριστούχου πτυχιούχου του κάθε Τμήματος

ADVERTISEMENT

β) βεβαίωση ότι δεν υπερέβη την ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για τη λήψη του πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα προαναφερόμενα στοιχεία όλων των ισοβαθμούντων, καθώς και ο αριθμός των μορίων τα οποία συγκέντρωσαν για την εισαγωγή τους στο Τμήμα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις. Εν συνεχεία, συντάσσεται Πίνακας Δικαιούχων με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν αποσταλεί από τα Τμήματα, ο οποίος εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Υ.. Κατόπιν αποστέλλονται στο Ι.Κ.Υ. τα αναγκαία στοιχεία των δικαιούχων για την καταβολή του χρηματικού ποσού του βραβείου, καθώς και η συγκατάθεσή τους για την ενδεχόμενη ανάρτηση του ονοματεπώνυμου, πατρώνυμου, βαθμού πτυχίου και Σχολής/Τμήματός τους στον διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Υ. και/ή την με άλλο τρόπο δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων τους για σκοπούς προώθησης της αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. γ) Το βραβείο θα κατατίθεται από το Ι.Κ.Υ. απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, αφού δηλώσουν προς το Ι.Κ.Υ., με τον τρόπο που θα τους υποδειχθεί, τα εξής στοιχεία: το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμό τους, τον ΑΦΜ τους και το IBAN του λογαριασμού τους σε τράπεζα της ημεδαπής.

  • 4. Οι σχετικές πληρωμές θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών του Ι.Κ.Υ. μέσω της έκδοσης εντολών πληρωμής, μετά από έλεγχο του πλήρους φακέλου των δικαιολογητικών, προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα και η κανονικότητα της σχετικής δαπάνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 του ν. 4270/2014.
  • 5. Από τη χορήγηση βραβείων αριστείας εξαιρούνται οι πτυχιούχοι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής, καθώς και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.). Για τη χορήγηση των βραβείων προκαλείται δαπάνη, ύψους 1.350.000,00€ για τα οικονομικά έτη 2024-2027, η οποία βαρύνει τις εγγεγραμμένες πιστώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (100.000€ για το 2024, 450.000€ για το 2025, 450.000€ για το 2026 και 350.000€ για το 2027).

Υποτροφίες για το Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόγραμμα Ελληνοβρετανικής Συνεργασίας για την χορήγηση υποτροφιών βραχείας διάρκειας στο πλαίσιο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και το British Council Ελλάδας, με την συνδρομή της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και κατ΄ εφαρμογή των Κανονιστικών Διατάξεων του προγράμματος όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 8201/Ζ1/24-1-2024 κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Φ.Ε.Κ. 707/τ.Β΄/31-01-2024), υλοποιούν ένα πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών βραχείας διάρκειας (τεσσάρων εβδομάδων), με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο και δικαιούχους μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες και υποψήφιους/ιες διδάκτορες Ελληνικών Πανεπιστημίων, με σκοπό την ενθάρρυνση της κινητικότητας προς τα βρετανικά πανεπιστήμια, την ενίσχυση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας και τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας των δικαιούχων του προγράμματος, αλλά και την δημιουργία προοπτικών συνεργασίας στην εποχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος τόσο των δικαιούχων όσο και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπου φοιτούν. Για το ακαδημαϊκό έτος 2024 θα χορηγηθούν 24 υποτροφίες.

Το διάστημα υποβολής υποψηφιοτήτων ξεκινάει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 και λήγει την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα Ελλάδος 23:00. Επισημαίνεται ότι η κινητικότητα θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη με ολοκλήρωση της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων έως τις 30/6/2024. Για την συμμετοχή στην διαδικασία επιλογής, απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/49yLUNt. Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην σχετική συνημμένη πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων ακαδημαϊκού έτους 2024. Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την Πρόσκληση παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες:

  • από το Βritish Council στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου scholarships@britishcouncil.gr και στα τηλέφωνα 210-36 92 360 και 210-36 92 381.
  • από το ΙΚΥ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου exoterikou@iky.gr και στα τηλέφωνα 210-37 26 328 και 210-37 26 330.

Πηγή: ieidiseis.gr