Μήνυμα για συμμετοχή στην αξιολόγηση στέλνει το υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς, καθώς το εγχείρημα συναντά αντιδράσεις, με ενορχηστρωτές τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και συνδικαλιστές που επισκέπτονται τα σχολεία. Μάλιστα, σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία σε όποιον εμποδίζει την αξιολόγηση μπορεί να επιβληθεί ποινή έως και φυλάκιση δύο ετών. Από την πλευρά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ανεβάζει τους τόνους καταθέτοντας στον κλάδο πρόταση για διήμερη απεργία (16-17/4), ενώ οξείες είναι οι αντιδράσεις αριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία (υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Ιωάννη Κατσαρό), αναφέρεται ότι μέχρι τις 2 Απριλίου 2024 πρέπει να έχει οριστεί ημερομηνία κατά την οποία οι αξιολογούμενοι/ες οφείλουν να έχουν καταχωρίσει στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή έκθεση αυτοαξιολόγησης και ηλεκτρονικό φάκελο. Υπενθυμίζεται δε ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 4823/2021 η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης τόσο για τους αξιολογητές όσο και για τους αξιολογούμενους αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση. Η παράλειψη στελέχους της εκπαίδευσης – εκπαιδευτικού να συμμετάσχει ή να διευκολύνει την αξιολόγηση συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με πειθαρχική ποινή όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός μηνός. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην παραπάνω υποχρέωση μπορεί να επιβληθεί αναστολή οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξής του. Μάλιστα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι βάσει του νόμου «όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών, διαταράσσει τη λειτουργία του τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή».
Αυτά απαντούν σε όσα συμβαίνουν σε σχολεία. Αρκετοί εκπαιδευτικοί αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, υιοθετώντας τις σχετικές αποφάσεις των ομοσπονδιών, ενώ πολλοί συνδικαλιστές επισκέπτονται τα σχολεία και επιχειρηματολογούν κατά της αξιολόγησης. Μάλιστα, δεν λείπουν οι εντάσεις με διευθυντές σχολείων αλλά και εκπαιδευτικούς που τάσσονται υπέρ της αξιολόγησης, ή έστω θεωρούν ότι δεν μπορούν να την αποφύγουν.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία, σε όποιον την εμποδίζει μπορεί να επιβληθεί έως και φυλάκιση δύο ετών.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας, βέβαια, ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η αξιολόγηση των νεοδιόριστων (ως βασικός όρος για να μονιμοποιηθούν) προχωράει κανονικά.
«Για τα μάτια»
Ωστόσο, σύμφωνα με συνδικαλιστές, η αξιολόγησή τους δεν είναι ουσίας. Για παράδειγμα, όπως περιέγραψε έμπειρος δάσκαλος, ο σχολικός σύμβουλος – αξιολογητής επικοινωνεί με τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό – αξιολογούμενο και του συστήνει να φτιάξει ένα σχέδιο μαθήματος με χρήση τάμπλετ από τους μαθητές. Η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι επιβεβλημένη στο μάθημα, αρκεί να μη γίνεται για τα… μάτια του αξιολογητή. Ετσι, την ημέρα της επίσκεψης του συμβούλου στην τάξη, όλοι οι μαθητές Δημοτικού χρησιμοποιούν τάμπλετ.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς