Επιλογή Σελίδας

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αποφάσισε να τιμήσει το Γενικό Λύκειο Αρναίας Χαλκιδικής. Έτσι, επέλεξε να πάρει το όνομά του. Ξεπερνούν τα 600 τα σχολεία που έχουν αντικαταστήσει τους αριθμούς με το όνομα μιας σπουδαίας προσωπικότητας. Τα περισσότερα επιλέγουν ποιητές, με τα πρωτεία να κατέχει ένας νομπελίστας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο Οδυσσέας Ελύτης έχει επιλεγεί από εννέα σχολεία για να φέρουν το όνομά του. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μίκης Θεοδωράκης με έξι σχολεία και ακολουθούν ο Κωστής Παλαμάς με τέσσερα σχολεία και ο Γιάννης Ρίτσος, η Έλλη Αλεξίου και ο Αντώνης Σαμαράκης με τρία σχολεία ο καθένας.

Το πρόγραμμα ονοματοδοσίας των περίπου 15.000 σχολείων της χώρας ξεκίνησε το 2008. Στόχος ήταν να αφυπνισθεί η τοπική μνήμη, αφού το σχολείο είναι σημείο αναφοράς, και οι μαθητές να εργαστούν πάνω στην τοπική ιστορία ή με το έργο μιας σημαντικής προσωπικότητας.

Τα σχολεία προτείνουν (περισσότερες από μία εναλλακτικές προτάσεις) ονόματα αγίων, ηρώων, προσωπικοτήτων της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της τέχνης. Βέβαια, υπάρχουν πολλά σχολεία που επιλέγουν κάποια προσωπικότητα που συνδέεται με τον τόπο τους. Και φυσικά, η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη. «Ψάχναμε να βρούμε μια προσωπικότητα από την περιοχή που να ενώνει, στην οποία να συμφωνήσουν όλοι. Όμως τελικά δεν το καταφέραμε και επιλέξαμε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Πρόκειται για προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, που προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος – θέμα πολύ καίριο, όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε από τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε χθες μιλώντας στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Κυριαφίνης, υποδιευθυντής του Γενικού Λυκείου Αρναίας Χαλκιδικής. Από την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια έχει παρατηρηθεί να δημιουργούνται προβλήματα όταν τα γνωστά ονόματα κάθε περιοχής διεκδικούν πάνω από δύο σχολεία.

Παράλληλα, δεν λείπουν οι προτάσεις που ξεφεύγουν από τη σχολική πεπατημένη. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου, σε βάθος χρόνου έχουν γίνει προτάσεις όπως «Τα γλαρόνια», «Παιώνια», «Ιριδα», «Φύλακας άγγελος», «Ανεμώνη», «Μέλισσα», «Οι Μούσες», «Ρόδι», «Ηλιαχτίδα», «Τα νούφαρα», «Το πέτρινο». Επίσης προτάθηκαν ονόματα όπως της Ρένας Βλαχοπούλου, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Νίκου Γκάλη, του Γιώργου Κούδα, ενώ παλαιότερα υπήρξε σχολείο που ήθελε να πάρει το όνομα πρώην διευθυντή του. Οχι, προς το παρόν και με βάση όσα γνωρίζει το έμπειρο στέλεχος που μίλησε στην «Κ», κανένα σχολείο δεν θέλησε να πάρει το όνομα κάποιου υπουργού Παιδείας.

Το πρόγραμμα ονοματοδοσίας ξεκίνησε το 2008 με στόχο να αφυπνισθεί η τοπική μνήμη.

Τα ονόματα συσχετίζονται και με τη γεωγραφική περιφέρεια κάθε σχολείου. Ετσι, από τις πιο δημοφιλείς για ονοματοδοσία προσωπικότητες στην Αττική είναι οι Ελλη Αλεξίου, Διδώ Σωτηρίου, Φώτης Κόντογλου, Μάνος Χατζιδάκις, Οδυσσέας Ελύτης. Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Ανδρόνικος, Παύλος Μελάς είναι από τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην Αν. Μακεδονία – Θράκη ξεχωρίζουν τα: Πηνελόπη Δέλτα, Αίσωπος, Αριστοτέλης, Θουκυδίδης, Απόστολος Παύλος, Πρωταγόρας, Μάνος Χατζιδάκις, Δημόκριτος. Στη Δυτική Μακεδονία έχουν προταθεί τις περισσότερες φορές οι Μακρυγιάννης, Διονύσιος Ψαριανός (μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης), Παύλος Μελάς, Ελύτης.

Στην Ήπειρο δημοφιλή είναι τα: Κώστας Κρυστάλλης, Μακρυγιάννης, Ελύτης, Βενέζης, Καρυωτάκης, Τοσίτσας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας ως πιο… δημοφιλείς εμφανίζονται οι Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αγγελος Σικελιανός, στη Θεσσαλία οι Αχιλλέας, Ανθιμος Γαζής, Κοραής, Ρήγας Φεραίος, Αλέξανδρος Δελμούζος.

Με βάση τις προτάσεις των σχολείων του Βορείου Αιγαίου, πιο δημοφιλή ονόματα είναι τα: Αρίων, Βενέζης, Ελύτης, Θεόφιλος, Κόντογλου, Πιττακός, Αρίσταρχος, Επίκουρος, Πυθαγόρας. Βικέλας, Μανώλης Γλέζος, Ιπποκράτης, Καββαδίας, Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Ρόζα Ιμβριώτη έχουν συμπεριληφθεί στις περισσότερες προτάσεις σχολείων του Νοτίου Αιγαίου. Νίκος Καζαντζάκης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ελευθέριος Βενιζέλος, Αρκάδι, Πρεβελάκης, Κνωσός, Φαιστός είναι τα ονόματα που προτείνουν τα σχολεία της Κρήτης.

Λορέντζος Μαβίλης, Σολωμός, Κάλβος, Σπύρος Σαμάρας, Ξενόπουλος, Αγιος Διονύσιος, Αχίλλειον: Μιλάμε για προτάσεις από σχολεία των Ιονίων νήσων. Στη Δυτική Ελλάδα πιο δημοφιλή είναι τα ονόματα: Παλαμάς, Γαλάτεια Σαράντη, Ελύτης, Αίσωπος, Παπανούτσος, Ρόζα Ιμβριώτη. Τέλος, στην Πελοπόννησο ξεχωρίζουν τα: Λεωνίδας, Λυκούργος, Καποδίστριας, Κολοκοτρώνης, Γκάτσος, Σικελιανός, Νικηταράς, Παπα-φλέσσας, Νέστορας, Κάλλας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΑπόστολος Λακασάς