Η μία ομάδα της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ συγκέντρωσε όλα τα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs», στην Αυστρία. Η έτερη ομάδα, διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης «Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition White and Case International Rounds» στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Από το 2011, που ξεκίνησαν οι συμμετοχές έως σήμερα, κανένα άλλο πανεπιστήμιο του κόσμου, δεν έχει επιτύχει ανάλογες επιδόσεις συνολικά.
Ο Απρίλιος ήρθε γεμάτος διακρίσεις για τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η πιο πρόσφατη, εκείνη της ομάδας, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» (2024 European Rounds), ο οποίος έλαβε χώρα από 8/4 έως 12/4, στη Βιέννη. Η ομάδα, όχι μόνο κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη, αλλά συγκέντρωσε και όλα τα άλλα βραβεία του διαγωνισμού: το βραβείο για τα καλύτερα γραπτά υπομνήματα και το βραβείο για τον καλύτερο αγορητή, που έλαβε η δευτεροετής Χρύσα Βορλόου. Είναι η πρώτη φορά σε διαγωνισμό εικονικής δίκης, που απονέμονται όλα τα βραβεία σε μια ομάδα!
Να σημειωθεί ότι στον ημιτελικό, η ομάδα της Νομικής Σχολής επικράτησε του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ενώ στον τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden. Ως πρωταθλήτρια, η Νομική Σχολή Αθηνών θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη στους παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού, που θα λάβουν χώρα στο Μιλάνο, τον Οκτώβριο του 2024.
Ο εν λόγω διαγωνισμός εικονικής δίκης (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς, αφορούσε σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του σκοτεινού και ήσυχου ουρανού, την ελευθερία επιστημονικής έρευνας στο διάστημα και τις συγκρούσεις διαστημικών αντικειμένων. Η υπόθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτητές: Χρύσα Βορλόου, Ευάγγελος Γαζής και Ρεγγίνα Κουρτίδη, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γ. Κυριακόπουλου, με τη συνεπικουρία, στην προετοιμασία της ομάδας, του ασκούμενου δικηγόρου Γιώργου Χατζηχαραλάμπους και της (προπτυχιακής) φοιτήτριας Βέρας Παλιαλέξη, οι οποίοι υπήρξαν μέλη της ομάδας του 2022.
Υπογραμμίζεται δε ότι οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ελληνικής ομάδας ήταν μικρής ακαδημαϊκής ηλικίας – οι κυρίες Βορλόου και Κουρτίδη δευτεροετείς, ενώ ο κ. Γαζής τριτοετής, ωστόσο αντιμετώπισαν και επικράτησαν ομάδων που είχαν στις τάξεις τους μεταπτυχιακούς φοιτητές!
Με επιτυχία στέφθηκε, επίσης, η ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον παγκόσμιο γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης «Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition White and Case International Rounds», που έλαβε χώρα μεταξύ 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2024 στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Το Jessup αποτελεί τον αρχαιότερο, μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης παγκοσμίως με θέματα εφ’ όλης της ύλης του δημοσίου διεθνούς δικαίου, στον οποίο η Νομική Σχολή συμμετέχει σταθερά με αξιομνημόνευτες διακρίσεις.
Η σύνθεση της φετινής ομάδας της Νομικής ήταν η εξής: Αναγνωστοπούλου Ευπραξία, Ζέρη Ιωάννη, Ντυμπάλσκα Ελισάβετ, όλοι προπτυχιακοί φοιτητές. Μέλη της ομάδας ήταν, επίσης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ρισκάκης Παναγιώτης και Σδράλη Καλλυψώ-Σοφία.
Ο διεθνής γύρος του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της δικηγορικής εταιρείας «White & Case». Στη διάρκεια αυτού, η Νομική Σχολή διακρίθηκε ανάμεσα σε 143 ομάδες, αφού προηγουμένως είχε επικρατήσει στους 3 από τους 4 προκριματικούς , περνώντας έτσι στην επόμενη φάση των 48 καλύτερων ομάδων του διαγωνισμού.
Σε έναν δύσκολο αγώνα που κρίθηκε κυριολεκτικά στον πόντο, η Νομική Σχολή αποκλείστηκε από το Εθνικό Νομικό Ινστιτούτο της Ινδίας κατακτώντας την 35η θέση στην τελική κατάταξη.
Ταυτόχρονα, η ομάδα της Νομικής κατέκτησε την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για τις επιδόσεις της στην σύνταξη δικογράφων εξ ολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα και τιμήθηκε με το βραβείο Alona M. Evans Award. Ξεπέρασε στο σκέλος των γραπτών δικογράφων ακόμη και κορυφαία πανεπιστήμια, όπως η Οξφόρδη, το Γέιλ, το Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Σημειώνεται ότι η Νομική Αθηνών ήταν από τα λίγα μη-αγγλόφωνα πανεπιστήμια που προκρίθηκε στην φάση των Top 48 και βραβεύτηκε για τα γραπτά της.
Η επιτυχής προετοιμασία της ομάδας τόσο στον εθνικό όσο και στον διεθνή γύρο διεξήχθη υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Δρος Ευθυμίου Παπασταυρίδη, Ερευνητή και Διδάσκοντος στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Επιστημονικού Συνεργάτη στην Ακαδημία Αθηνών και στο Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ, της Ματίνας Παπαδάκη, υποψήφιας διδάκτορος διεθνούς δικαίου στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, και Επιστημονικής Συνεργάτριας στην Ακαδημία Αθηνών και της Ασπασίας Μαρινάκη, πρώην διαγωνιζόμενης και ασκούμενης δικηγόρου.
Οι ανωτέρω σημαντικές διακρίσεις, έρχονται να προστεθούν στην πρωτιά της ομάδας της Νομικής ΕΚΠΑ στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Competition), που φιλοξένησε η Νομική Σχολή της Βιέννης στις 3-6 Απριλίου 2024.
Την ομάδα συγκρότησαν οι φοιτήτριες Δανάη Αργυροπούλου, Μαρία Μαργαρίτη, Ροδάνθη Καραβασίλη και Μαρία Φεφέ. Στη Μαρία Μαργαρίτη απονεμήθηκε επίσης, το δεύτερο βραβείο καλύτερου αγορητή.
Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, με την πολύτιμη συμβολή ως προπονητών των φοιτητών Χαράλαμπου Βεργαδή, Αναστασίας Δρόσου, Ακριβής Οικονόμου και Δέσποινας Πολυζώη – οι οποίοι είχαν επίσης λάβει το 1ο βραβείο του διαγωνισμού στη διοργάνωση του 2023 στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης – καθώς και της δικηγόρου Αρτεμησίας Παπαδάκη.
Να τονιστεί ότι η ελληνική ομάδα επικράτησε, μεταξύ άλλων, των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Οξφόρδης.
Νομική ΕΚΠΑ: Μία μακρά σειρά επιτυχιών σε διεθνείς διαγωνισμούς
Οι φετινές υψηλές επιδόσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών έρχονται να επισφραγίσουν μια λαμπρή, συνολική πορεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επισημαίνεται δε ότι για το χρονικό διάστημα 2011-2024, κανένα άλλο πανεπιστήμιο του κόσμου, δεν έχει επιτύχει ανάλογες επιδόσεις συνολικά.
Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η Νομική Σχολή Αθηνών από το 2011, που ξεκίνησε να συμμετέχει, κατέχει διαχρονικά την πρώτη θέση στην Ευρώπη.
Στις 12 ως τώρα συμμετοχές, έχει επιτύχει τα εξής:
-Συμμετοχή στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Γύρου, ένδεκα (11) φορές,
-Συμμετοχή σε επτά τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,
-Πρωταθλήτρια Ευρώπης, πέντε φορές – τις τρεις συνεχόμενες (2012, 2015, 2016, 2017)
-Δύο δεύτερες θέσεις (2011, 2022)
-Τέσσερις τρίτες θέσεις (2013, 2019, 2020, 2021)
Παράλληλα, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέχει, συγκριτικά για την ίδια περίοδο, την πρώτη θέση στον κόσμο, αφού, από το 2011:
-Έχει λάβει μέρος τέσσερις φορές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο,
-Έχει ανακηρυχθεί μια φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια,
-Έχει καταλάβει, δύο φορές, τη δεύτερη θέση στον κόσμο.
Πηγή: protothema