Αυξήθηκε μεν ο συνολικός αριθμός θέσεων σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα για το 2024-2025, αλλά μάλλον το υπουργείο Παιδείας… τρολάρει τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι 68.851 από 68.574 θέσεων πέρυσι, δηλαδή υπάρχει αύξηση 277 θέσεων. Ωστόσο από τις 277 θέσεις οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα στο Διδυμότειχο. Και εάν κάποιος ακούσει για αύξηση θέσεων σε σχεδόν 130 πανεπιστημιακά τμήματα, ας κρατήσει μικρό καλάθι. Και αυτό διότι μιλάμε για αύξηση από μία έως τέσσερις θέσεις, ενώ υπάρχουν και μειώσεις αντίστοιχου εύρους. Αλλωστε, πλέον, λόγω της ύπαρξης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), ο αριθμός των εισακτέων έχει σημασία μόνο για τα τμήματα κεντρικών πανεπιστημίων, τα οποία είναι περιζήτητα και λόγω της έδρας τους, και όλες οι θέσεις τους καλύπτονται γρηγορότερα συγκριτικά με τις θέσεις των συναφών περιφερειακών τμημάτων. Στον αντίποδα υπάρχουν τμήματα της περιφέρειας των οποίων καλύπτονται πολύ λιγότερες θέσεις σε σχέση με τον αριθμό που όρισε η ετήσια υπουργική απόφαση.
Ειδικότερα, οι 68.851 θέσεις αφορούν τις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Βέβαια, στις περίπου 69.000 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ θα πρέπει να προστεθούν εκείνες των σχολών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες ορίζονται από τα υπουργεία που εποπτεύουν τις σχολές. Ηδη, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε ότι κατά το 2024-2025 στις Σχολές Αστυφυλάκων δίνονται 1.030 θέσεις, ενώ για τις Σχολές Αξιωματικών ο αριθμός καθορίστηκε σε 83. Για τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας δόθηκαν 50 θέσεις, και για τη Σχολή Πυροσβεστών 240. Για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ορίστηκαν 1.569 θέσεις (773 για πλοιάρχους και 796 για μηχανικούς).
Αλλαγές θα υπάρξουν και στη φετινή διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, τα νέα δεδομένα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι τα ακόλουθα:
• 40 τμήματα προχώρησαν σε αλλαγές στους συντελεστές της ΕΒΕ. Σε 21 αυξήθηκε ο συντελεστής της ΕΒΕ, σε ένα (την Αρχιτεκτονική ΕΜΠ) μειώθηκαν οι συντελεστές στα σχέδια από 1 σε 0,8 και σε 18 τμήματα μειώθηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση συντελεστή υπάρχει στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ από 0,8 σε 1,2. Στα υπόλοιπα τμήματα η αύξηση του συντελεστή κυμαίνεται από 0,05 έως 0,2.
Σε τμήματα της περιφέρειας καλύπτονται πολύ λιγότερες θέσεις σε σχέση με τον αριθμό που όρισε η ετήσια υπουργική απόφαση.
• Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών) εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
• Εγιναν μετονομασίες τμημάτων (του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Παν. Κρήτης σε Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν. Κρήτης σε Φιλοσοφίας Κρήτης), ενώ κάποια τμήματα εντάχθηκαν σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους υποψηφίους.
• Για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ οι άρρενες υποψήφιοι θα αγωνιστούν στο αγώνισμα των 200 μέτρων και όχι των 400 μέτρων.
• Για την εισαγωγή σε ένα από τα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών ο υποψήφιος πρέπει να ξεπερνάει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του τμήματος και του καθενός από τα δύο μουσικά μαθήματα. Τα μόρια υπολογίζονται με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μάθημα σε κάθε τμήμα.Unmute
Πάντως, οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική φάση της προετοιμασίας τους, καθώς οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 30 Μαΐου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 31 Μαΐου για την πολυπληθέστερη κατηγορία υποψηφίων, των Γενικών Λυκείων. Εναρκτήριο μάθημα και για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, στην οποία περιλαμβάνεται η Εκθεση.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς