Επιλογή Σελίδας

Παιδιά από 20 χώρες συμμετείχαν σε ένα μουσικό βίντεο με τίτλο «Χόρεψε για τη Ζωή» το οποίο στοχεύει να συμβάλει στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την υγεία « ΧΟΠΑ Ήρωες 112». Στο βίντεο πρωταγωνιστούν παιδιά τα οποία χορεύουν με το τραγούδι της καμπάνιας του  «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» και παράλληλα δείχνουν όλα όσα έχουν μάθει για την αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου, καλώντας άμεσα το ασθενοφόρο.

Η καμπάνια με θέμα τους υπερήρωες ΧΟΠΑ, διδάσκει στα παιδιά τα τρία βασικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου – ένα πρόσωπο που ξαφνικά πέφτει προς τη μία πλευρά, ένα χέρι που ξαφνικά εξασθενεί και δύο χείλη που ξαφνικά δεν μπορούν να σχηματίσουν λόγο – καθώς και τη σημασία του να καλέσουν αμέσως ασθενοφόρο στο 112. Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες» χρησιμοποιούν τα παιδιά ως καταλύτη για να συμβάλουν στη διάδοση των σωτήριων γνώσεων για το εγκεφαλικό επεισόδιο, αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό τους για μάθηση και ανταλλαγή γνώσεων. Τα παιδιά διδάσκονται τις γνώσεις αυτές στο σχολείο και τους ανατίθεται η αποστολή να μοιραστούν αυτά που έμαθαν με τις οικογένειές τους, ιδίως με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Το βίντεο δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της τρίτης επετείου της εκστρατείας του Προγράμματος, η οποία έχει ήδη φτάσει σε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, φέτος, περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα. 

Το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων, αναπτύχθηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κατέστη δυνατή η πραγμάτωσή του από την Πρωτοβουλία Angels, ένα πρόγραμμα βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης για τα εγκεφαλικά επεισόδια σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένες διασημότητες προσέφεραν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα με την εμφάνισή τους στο βίντεο, όπως ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Sir Jonathan Pryce, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και YouTuber Joe Tasker και ο ραδιοτηλεοπτικός Chris Tarrant, ο οποίος είναι και ο ίδιος επιζών από εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Η Sheila Martins, καθηγήτρια νευρολογίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα εγκεφαλικά επεισόδια δήλωσε ότι: «Ένας στους τέσσερις από εμάς θα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του, οπότε πρόκειται για ένα εξέχον ζήτημα που αγγίζει πολλές ζωές. Παγκοσμίως, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και η τρίτη κύρια αιτία αναπηρίας. Ευτυχώς, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά μόνο αν ο ασθενής λάβει βοήθεια αρκετά γρήγορα. Μια πρόκληση είναι ότι οι περισσότεροι πάσχοντες δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι να είναι πολύ αργά». 

Ο Jan Van Der Merwe από την Angels Initiative, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας ΧΟΠΑ Ήρωες, δήλωσε: «η έρευνα δείχνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει. Αυτό καθιστά την εκπαίδευση της γενιάς των baby boomers, που κινδυνεύει περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο, μεγάλη πρόκληση. Με ποιον όμως συναναστρέφεται πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα; Με τα εγγόνια τους. Και λόγω του ιδιαίτερου δεσμού που υπάρχει, είναι πιο πιθανό να λάβουν θετικά μηνύματα μέσω αυτών. Έτσι, επιδιώξαμε να επωφεληθούμε από αυτό για να έχουμε θετικό αντίκτυπο. Μαζί μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, έναν παππού και μια γιαγιά κάθε φορά».
Πληροφορίες για τους «ΧΟΠΑ Ήρωες» καθώς και για το βίντεο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα fastheroes.com.

Α.Φ.

ΦΩΤ./Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων ΠΑΜΑΚ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ