Επιλογή Σελίδας

Άνοδο 35 θέσεων σε σχέση με πέρσι και κατάκτηση της υψηλότερης θέσης για ελληνικό πανεπιστήμιο την τελευταία 10ετία, σημείωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τη δημοσίευση της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Best Global University Ranking» από τον ειδησεογραφικό οργανισμό των ΗΠΑ «US News».

Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάταξη των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε για δέκατη συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 215η θέση μεταξύ των 2250 Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στη φετινή κατάταξη, ανεβαίνοντας 35 θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά και επιτυγχάνοντας την υψηλότερη θέση που έχει πετύχει ελληνικό πανεπιστήμιο στα δέκα χρόνια, που δημοσιεύεται η εν λόγω κατάταξη.

Παράλληλα βρίσκεται και στην 1η θέση μεταξύ των δώδεκα (12) Ελληνικών Ιδρυμάτων που συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω κατάταξη. Στην 2η θέση και στην 394η θέση παγκοσμίως ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στην 3η θέση και στην 508η θέση το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ε.Κ.Π.Α. κατέχει την 81η θέση μεταξύ των 715 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων της Κατάταξης.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως και σε είκοσι πέντε (25) επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε τρία εξ αυτών κατατάσσεται στο top 100 των Πανεπιστημίων (Καρδιολογία, Γαστρεντερολογία -Ηπατολογία και Μεταδοτικές Ασθένειες).

Τα 25 επιστημονικά πεδία στα οποία το Ε.Κ.Π.Α. επέτυχε σημαντική διάκριση στη φετινή κατάταξη – έναντι είκοσι δύο το 2023- είναι τα εξής:

Στην «Καρδιολογία» (Cardiac and Cardiovascular Systems) στην 38η θέση παγκοσμίως.
Στον Τομέα «Μεταδοτικές Ασθένειες» (Infectious Diseases) στην 56η θέση.
Στην «Γαστρεντερολογία -Ηπατολογία» (Gastroenterology and Hepatology ) στην 82η θέση.
Στον Τομέα της «Κλινικής Ιατρικής» (Clinical Medicine) στην 109η θέση.
Στην «Ογκολογία» (Oncology) στην 111η θέση.

Πηγή: ΤΟ ΘΕΜΑ