Επιλογή Σελίδας

Έκπληκτοι οι γονείς σε σχολείο της Αθήνας είδαν εκπαιδευτικό να επιτίθεται λεκτικά σε συνάδελφό του με εξαιρετικά βίαιο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας σχολικής γιορτής. Όχι όμως και οι άλλοι εκπαιδευτικοί. Διότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο εν λόγω εκπαιδευτικός-θύτης εκδήλωνε επιθετική συμπεριφορά, όχι μόνο προς συνάδελφό του αλλά και προς μαθητές. Άλλοι εκπαιδευτικοί έχουν επανειλημμένως στο παρελθόν βιώσει εκρηκτικά ξεσπάσματά του και απότομες συμπεριφορές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στους κύκλους των αναπληρωτών, το σχολείο ήταν στη μαύρη λίστα των «προς αποφυγήν» λόγω του ταμπεραμέντου του εκπαιδευτικού, χρόνια τώρα. Δικαιούται να εργάζεται με παιδιά ένας τέτοιος εκπαιδευτικός;

Κάθε χρόνο, όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν υπηρεσία υποχρεούνται να προσκομίσουν βεβαίωση από παθολόγο και ψυχίατρο ότι είναι υγιείς και σε θέση να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Τα έγγραφα αυτά, στην πλειονότητά τους, χορηγούνται μηχανικά, γράφονται και δίδονται χωρίς κάποιον ιδιαίτερο έλεγχο. Ας φανταστούμε, άλλωστε, να γινόταν ουσιαστική εξέταση για πάνω από 50.000 εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται ετησίως σε θέσεις αναπληρωτών! Για τους δε μόνιμους εκπαιδευτικούς, δεν γίνεται καν αυτός ο ετήσιος «εικονικός» έλεγχος.

Στα δημόσια σχολεία, εκ του νόμου, υπάρχει πλέον ψυχολόγος, που όμως επισκέπτεται το σχολείο μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα, αφού υπηρετεί ταυτόχρονα και σε άλλα σχολεία. Ο χρόνος, λοιπόν, είναι λίγος, εστιάζεται στα παιδιά και δύσκολα φτάνει στους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, μοιάζει λίγο δύσκολο δάσκαλοι ή καθηγητές να στείλουν στον ψυχολόγο τον συνάδελφό τους. Και εάν το κάνουν, εκείνος θα τους ακούσει και θα παραδεχθεί το πρόβλημά του;

Μια αναφορά ή καταγγελία στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης για απρεπή συμπεριφορά εκπαιδευτικού προς συναδέλφους του δεν θα έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα, όπως φαίνεται από τις έως τώρα εμπειρίες εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, περισσότερο «πιάνει» στην περίπτωση των μαθητών, πρώτον, διότι οι γονείς καιροφυλακτούν και, δεύτερον, διότι στην περίπτωση αυτή πλήττεται η φήμη του σχολείου.

Το πρόβλημα είναι εγνωσμένο, αλλά δύσκολα μετρήσιμο. Παλαιότερα είχε γραφεί ως εκτίμηση και μόνο σε ΜΜΕ πως περί τους 3.000 εκπαιδευτικούς σε σχολεία έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Είναι μικρός ή μεγάλος αριθμός; Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν γνωρίζει!

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΑπόστολος Λακασάς