Το ζήτημα της ανανέωσης των προσώπων στις επιτροπές που έχουν κομβικό ρόλο στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων φέρνει στο προσκήνιο η ΟΛΜΕ. Το θέμα έχει κρίσιμες παραμέτρους καθώς διατρέχει όλη τη διαδικασία των Πανελλαδικών –την επιλογή των θεμάτων, την επιτήρηση των υποψηφίων, τη βαθμολόγηση των γραπτών– και πρέπει να υπάρχουν έμπειρα μέλη. Από την άλλη, εκπαιδευτικοί «διαφημίζουν» τη συμμετοχή τους στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) προς άγραν ιδιαίτερων μαθημάτων.
Ειδικότερα, μετά από αντιδράσεις καθηγητών και των τοπικών συνδικαλιστικών ενώσεών τους, η ΟΛΜΕ επισήμανε ότι «η επί σειρά ετών τακτική της διοίκησης να επιλέγει και να στελεχώνει τις επιτροπές των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τα ίδια πάντα άτομα προκαλούσε και προκαλεί αίσθημα αδικίας και δυσφορίας στους συναδέλφους εξαιτίας της άνισης μεταχείρισης και του αποκλεισμού τους από τη διαδικασία».
Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για «επιλογή των προσώπων με αδιαφάνεια, η οποία αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για συναλλαγές και πελατειακές σχέσεις και προκαλεί τις δίκαιες διαμαρτυρίες των συναδέλφων σε σχέση με την έλλειψη της ισότιμης συμμετοχής τους στις επιτροπές των εξεταστικών και βαθμολογικών κέντρων». Η ομοσπονδία ζητεί οι επιτροπές να ανανεώνονται κάθε χρόνο, «ώστε σταδιακά να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, “παλιούς” και “νέους”, να εμπλακούν στη διαδικασία με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, με τρόπο, βέβαια, που να μη δημιουργεί πρόβλημα στη διεξαγωγή των εξετάσεων και μακριά από κάθε λογική ανάδειξης “ειδικών στις εξετάσεις” που και προσβλητική για το σύνολο του κλάδου είναι και δεν συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της ισονομίας».
Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ανέδειξε τις ιδιαίτερες πτυχές του, παρατηρώντας ότι «ορθώς οι καθηγητές ζητούν την ανανέωση των μελών των επιτροπών των εξεταστικών και των βαθμολογικών κέντρων. Ωστόσο, σε κομβικές θέσεις, όπως στην κεντρική επιτροπή για την επιλογή των θεμάτων, είναι απαραίτητη η εμπειρία αλλά και η μυστικότητα για να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο».
Αρμόδια στελέχη του υπ. Παιδείας τόνισαν ότι ετησίως γίνεται μερική ανανέωση των μελών της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων για τα ΑΕΙ (σε όλες τις εξετάσεις μετέχουν περί τα 300 άτομα). «Τη βραδιά που επιλέγονται τα θέματα η ένταση μπορεί να χτυπήσει “κόκκινο”, άρα δεν μπορεί να μην υπάρχουν έμπειρα μέλη που να ξέρουν τις κακοτοπιές», παρατήρησαν τα ίδια στελέχη. Το σύνηθες είναι η ΚΕΕ να ανανεώνεται έως κατά το ένα τρίτο ετησίως.
Βέβαια, όπως ανέφεραν καθηγητές, «είναι γνωστή η πρακτική συναδέλφων που εργάζονται σε δημόσια σχολεία και έχουν συμμετάσχει σε κάποια επιτροπή να διαφημίζουν τη συμμετοχή τους στην αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων, ώστε να τροφοδοτούν τη φήμη τους (ως “ειδήμονες εκ των έσω” του συστήματος) και να ανεβάζουν την τιμή των μαθημάτων».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς