Επτά ομάδες θα ταξιδέψουν στη Σμύρνη της Τουρκίας 28-30 Νοεμβρίου 2024 για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad™) με θέμα «Σύμμαχοι της Γης». Οι επτά ομάδες, που απαρτίζουν τη φετινή ελληνική αποστολή, κέρδισαν το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα μέσα από τον προκριματικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, σε συνέχεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην World Robot Olympiad™ από το 2009, μετρώντας στο δυναμικό της 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις. Στην περσινή διοργάνωση, μάλιστα, η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε 1η στην Ευρώπη και 4η στον κόσμο, ανάμεσα σε 90 χώρες. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής αφιερωμένο στην επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, με αποστολή του να ενισχύσει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων σε παιδιά και εφήβους.
Στην κατηγορία Robo Mission, την αγαπημένη επιλογή των ομάδων, όπου η δημιουργικότητα συνάντησε την πρόκληση με έναν κανόνα-έκπληξη που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, προκρίθηκαν για το Δημοτικό η ομάδα Robovision από τον Πειραιά, για το Γυμνάσιο η ομάδα Yellow Squad 2.0, μια σύμπραξη σχολείων της Λάρισας, και για το Λύκειο η ομάδα Earphones, από τη Θεσσαλονίκη. Στην κατηγορία Future Innovators, οι ομάδες ανέλαβαν να δημιουργήσουν ρομποτικά projects με έμπνευση από το θέμα «Τα ρομπότ Σύμμαχοι της Γης», παρουσιάζοντας τις κατασκευές τους στην κριτική επιτροπή. Η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε ήταν η REM – Robot Ex Machina, του από τη Ν. Ιωνία Μαγνησίας στη Θεσσαλία, ενώ το δεύτερο εισιτήριο στην κατηγορία έλαβε η ομάδα BotanIQ από την Αττική.
Στην κατηγορία Future Engineers, όπου μαθητές 14-19 ετών κλήθηκαν να σχεδιάσουν αυτόνομα οδηγούμενα αυτοκίνητα, την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα Evripos Robotics, με εκπροσώπηση από σύμπραξη σχολείων της Χαλκίδας. Τέλος, στην κατηγορία RoboSports, δηλαδή στο διπλό τένις με ρομπότ, η ομάδα που προκρίθηκε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα είναι η bitLab από την Καλαμάτα. Οι δυο αυτές ομάδες συμμετείχαν και στην περσινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στον Παναμά. Μάλιστα, η Καλαματιανή bitLab απέσπασε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία RoboSports.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στον προκριματικό δήλωσαν χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «μια πολύ σημαντική εμπειρία, μια εισαγωγή στην πιθανή μας μελλοντική καριέρα στη ρομποτική». Κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον στους συμμετέχοντες ήταν η διαδικασία της έρευνας, της ανταλλαγής ιδεών και οι πολλές δοκιμές που χρειάστηκαν μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση. Αποδεικνύεται, λοιπόν, με τον καλύτερο τρόπο πως η ενασχόληση των μαθητών με το STEM και την εκπαιδευτική ρομποτική αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία τους και τους ενθαρρύνει να αξιοποιούν καινοτόμες ψηφιακές πρακτικές για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων.
Η COSMOTE, μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης για την εκπαιδευτική ρομποτική, συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε παιδιά και νέους μέσω του STEM. Αξιοποιώντας την τεχνολογία και την καινοτομία, εργάζεται για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η ψηφιακή ενσωμάτωση. Γιατί ένας κόσμος στον οποίο η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.
Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία πραγματοποιεί δράσεις για τη διάδοση και καθιέρωση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα, μέσα από τη στρατηγική της συνεργασία με τον WRO Hellas. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά, η στήριξη των ελληνικών ομάδων στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, τα ενημερωτικά προγράμματα για παιδιά, γονείς και καθηγητές και η αποστολή δωρεάν πακέτων εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται σε 330.000.
Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπo από τον προκριματικό διαγωνισμό στην Αθήνα που ανέδειξε την ελληνική αποστολή για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024.
Πηγή: protothema.gr