Πώς πολλές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες παίζουν με διαφορετικούς τρόπους στην αποστολή της ομάδας εργασίας για τη διαλειτουργικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ομάδα εργασίας για τη διαλειτουργικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Η ομάδα εργασίας αναπτύσσει ένα πλαίσιο που θα εξυπηρετήσει τα ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως πρακτική εργαλειοθήκη για τη διασφάλιση διαλειτουργικών εικονικών περιβαλλόντων μάθησης, απρόσκοπτης κινητικότητας φοιτητών και ανταλλαγής δεδομένων.
Το πλαίσιο αυτό θα συνοδεύεται από συστάσεις για την πρακτική εφαρμογή, συντήρηση και διακυβέρνησή του.
Η ομάδα εργασίας οργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Εκπαίδευσης . Οι κατευθυντήριες αρχές του περιγράφονται στο Μανιφέστο για ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης [pdf].
Ο ρόλος των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών συμμαχιών
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, 64 συμμαχίες συγκεντρώνουν όλα τα είδη ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεργάτες εταίρους εκτός του εκπαιδευτικού τομέα.
Χρησιμοποιώντας τη συνεργασία ως κύρια κινητήρια δύναμη, οι συμμαχίες στοχεύουν στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, στη στήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πανεπιστήμια και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτή η συνεργασία δεν έχει προηγούμενο. Φέρνει μαζί του υψηλότερες προσδοκίες όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφορικής των ιδρυμάτων από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα εργασίας διαλειτουργικότητας μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τις συμμαχίες των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων για να δημιουργήσει έναν κατάλογο απαιτούμενων περιπτώσεων χρήσης, κύριες προκλήσεις και υπάρχουσες λύσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να εντοπιστούν σημεία βελτίωσης για τα υπάρχοντα πρότυπα και ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων προτύπων.
Διαβάστε για την πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και τις συμμαχίες
Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας 2017
Γενικές, διατομεακές οδηγίες για τη δημιουργία ψηφιακών διαλειτουργικών δημόσιων υπηρεσιών για απρόσκοπτες υπηρεσίες και δεδομένα που ακολουθούν παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (EIF) του 2017 . Καθορίζει τέσσερα επίπεδα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της διακυβέρνησης της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο ΕΕ: νομικό, οργανωτικό, σημασιολογικό και τεχνικό. Η ομάδα εργασίας επικεντρώνεται στη διερεύνηση πρακτικών λύσεων σε οργανωτικό, σημασιολογικό και τεχνικό επίπεδο.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί παράδειγμα προώθησης της διαλειτουργικότητας σε έναν συγκεκριμένο τομέα του δημόσιου τομέα.
Τι γίνεται με το νομικό επίπεδο;
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Διαδικασία της Μπολόνια, το Erasmus+ και άλλα προγράμματα της ΕΕ δημιούργησαν μια σταθερή βάση για τη νομική διαλειτουργικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ενώ η ανάπτυξη του πλαισίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός αυτής της βάσης νομικής και πολιτικής ως έχει, η ομάδα εργασίας εντοπίζει συχνά προκλήσεις που μπορούν να εμποδίσουν την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία.
Δεδομένου ότι αυτά είναι πέρα από την αρμοδιότητα της ομάδας εργασίας, άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις.
Περιλαμβάνουν το πακέτο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Μαρτίου 2024 , το οποίο περιείχε ένα σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο και μια προτεινόμενη σύσταση του Συμβουλίου για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας και Αναγνώρισης. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην άρση των εναπομεινάντων ρυθμιστικών εμποδίων και στην περαιτέρω ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας.
Αποτελούν παραδείγματα του νομικού επιπέδου διαλειτουργικότητας στο οποίο βασίζεται η πρωτοβουλία διαλειτουργικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναζήτηση συγκεκριμένων περιπτώσεων χρήσης
Μετά από εργαστήρια και συναντήσεις με εκπροσώπους συμμαχιών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και διαφόρων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, οι ειδικοί στην ομάδα εργασίας διαλειτουργικότητας εστιάζουν τώρα σε οκτώ συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης όπου η διαλειτουργικότητα είναι το κλειδί για τη διακρατική συνεργασία.
- Ορατότητα και συγκρισιμότητα ποικίλων ευκαιριών μάθησης και κινητικότητας μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, π.χ. σε κοινούς καταλόγους μαθημάτων
- Αναγνώριση πιστωτικών μονάδων και διαθεσμική εγγραφή, π.χ. σε κοινά προγράμματα
- Διαχείριση και πρόσβαση σε κοινόχρηστα εργαλεία και πόρους
- Προσβασιμότητα και επαναχρησιμοποίηση εκπαιδευτικού υλικού
- Τυποποιημένη προσέγγιση για την ανταλλαγή δεδομένων δραστηριότητας των μαθητών
- Ψηφιακή διαχείριση εκπαιδευτικών πιστοποιητικών
- Διαλειτουργικές ταυτότητες χρηστών σε εκπαιδευτικές μεταβάσεις
- Ένα συνεκτικό πλαίσιο για αξιόπιστες θεσμικές ταυτότητες
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «κοινή γλώσσα» και μια εργαλειοθήκη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να ευθυγραμμίσουν τις βασικές διαδικασίες στο πλαίσιο μιας συμμαχίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και πέραν αυτής.
Εγγραφείτε στην ομάδα εργασίας
Από την έναρξή της το 2024, η ομάδα εργασίας έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 130 μέλη με πολύ διαφορετικά υπόβαθρα. Αυτή η διαφορετικότητα αποτελεί βασικό συστατικό για την επίτευξη της αποστολής του ομίλου.
Έχετε ένα σχετικό σύνολο δεξιοτήτων; Θα μπορούσατε επίσης να συμβάλετε στη δημιουργία μιας πρακτικής εργαλειοθήκης για τη διασφάλιση διαλειτουργικών εικονικών περιβαλλόντων μάθησης.
Διαβάστε περισσότερα για την ομάδα εργασίας διαλειτουργικότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Κάντε αίτηση για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας
Πηγή: education.ec.europa.eu