Επιλογή Σελίδας

Ο αριθμός των συμφωνιών ψηφιακής μάθησης που ολοκληρώθηκαν ανά ακαδημαϊκό έτος αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ένα σχέδιο δράσης για την περίοδο 2024-2025 στοχεύει να κλείσει τα κενά που απομένουν.

Η Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Φοιτητών στοχεύει στην απλοποίηση της διαχείρισης της κινητικότητας και στη βελτίωση της εμπειρίας των μετακινούμενων φοιτητών. 

Η πραγματοποίηση αυτού για όλους τους φοιτητές του Erasmus+ είναι δυνατή μόνο εάν όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με Χάρτη Erasmus για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ECHE) ανταλλάσσουν συμφωνίες ψηφιακής μάθησης (DLAs) μέσω του Δικτύου Erasmus Without Paper (EWP).

Πρόοδος προς την πλήρη ψηφιοποίηση

Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, περίπου 20.000 συμφωνίες μάθησης συνήφθησαν ψηφιακά μέσω του Δικτύου EWP. 

Σύμφωνα με τη  στατιστική πύλη EWP, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περισσότερες από 126.000 συμφωνίες μάθησης το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας ολόκληρης της κοινότητας για την ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και τη βελτίωση των ανταλλαγών δεδομένων μεταξύ συστημάτων πληροφορικής που συνδέονται με το δίκτυο EWP. Αυτή η προσπάθεια υποστηρίζεται από τις  δεσμεύσεις του ECHE των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. 

Κλείσιμο των κενών που απομένουν 

Αν και πολλά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανταλλάσσουν πλέον ενεργά συμφωνίες ψηφιακής μάθησης, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά που επηρεάζουν αρνητικά τόσο το προσωπικό όσο και τους φοιτητές του Erasmus+.

Η ΓΔ EAC και η κοινοπραξία EWP+ θα εφαρμόσουν ένα σχέδιο δράσης DLA κατά την περίοδο 2024-2025 για την αντιμετώπιση των κενών, με στόχο την επίτευξη του 95% όλων των συμφωνιών μάθησης* που έχουν συναφθεί ψηφιακά μέσω του Δικτύου EWP έως το τέλος του 2025. Μια σειρά υποστήριξης και δραστηριότητες προβολής θα βοηθήσουν τα ιδρύματα να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. 

Αυτό αναφέρεται σε ΤΣ για ενδοευρωπαϊκή κινητικότητα για σπουδές. Οι LA για πρακτική άσκηση και τη διεθνή κινητικότητα δεν υποστηρίζονται επί του παρόντος στο EWP .

Λάβετε υποστήριξη και έμπνευση 

Τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις κατά την εφαρμογή των DLA μπορούν να ζητήσουν γενική και τεχνική υποστήριξη μέσω  του Γραφείου Κοινοτικής Υπηρεσίας ESCI. 

Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ψηφιοποίησης των διαδικασιών της μαθησιακής συμφωνίας μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία των  Πρωταθλητών του EWP και να συνδεθούν με τους συνομηλίκους τους μέσω των  ομάδων χρηστών του EWP .

Πηγή: erasmus-plus.ec.europa.eu