Οι χώρες και οι εταίροι της ΕΕ εργάζονται για τις προκλήσεις που απομένουν για τη φοίτηση στο σχολείο μεταξύ των εκτοπισμένων μαθητών από την Ουκρανία. Αυτό ακολουθεί μια έκθεση που δείχνει ότι 700.000 εκτοπισμένα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία σε ολόκληρο το μπλοκ.
Έκθεση σχετικά με την ένταξη των εκτοπισμένων παιδιών από την Ουκρανία στα εκπαιδευτικά συστήματα της ΕΕ
Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει την κατάσταση εγγραφής των εκτοπισμένων Ουκρανών παιδιών και παρέχει μια επισκόπηση της τρέχουσας πολιτικής και των μέτρων υποστήριξης για μαθητές, οικογένειες, δασκάλους και ιδρύματα.
Η έκθεση βασίζεται σε κοινή πρωτοβουλία με την Προεδρία του Συμβουλίου. Βασίζεται σε έρευνα με 23 χώρες της ΕΕ
- την κατάσταση εγγραφής των εκτοπισμένων παιδιών
- μια επισκόπηση των μέτρων πολιτικής και υποστήριξης που εφαρμόζονται για μαθητές, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και ιδρύματα
Κατεβάστε την έκθεση «Η ένταξη των εκτοπισμένων παιδιών από την Ουκρανία στα εκπαιδευτικά συστήματα της ΕΕ 2023-2024»
Κατάσταση παιχνιδιού
Έχουν περάσει σχεδόν 3 σχολικά χρόνια από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σχολικής ηλικίας να φύγουν.
Από τον Μάρτιο του 2024 υπήρχαν
- 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία που έχουν λάβει προσωρινή προστασία σε χώρες της ΕΕ
- 1,3 εκατομμύρια από αυτούς ήταν ανήλικοι
- υπολογίζεται ότι 700.000 εκτοπισμένα παιδιά από την Ουκρανία εγγράφηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ (σχολικό έτος 2023-2024), από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα μέχρι την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Εθνική υποστήριξη και υποστήριξη της ΕΕ
Οι εθνικές αρχές σε όλη την ΕΕ κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να υποστηρίξουν την ένταξη των εκτοπισμένων μαθητών σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών για μέτρα που ισχύουν, μεταξύ των οποίων
- υποχρεωτική εκπαίδευση
- γλωσσική υποστήριξη
- οικονομική υποστήριξη
- υποστήριξη σε γονείς και οικογένειες
- επαγγελματική ανάπτυξη και κατάρτιση των εκπαιδευτικών
- πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, μεταξύ άλλων από την Ουκρανία
- ευκαιρίες για την καλλιέργεια δεσμών με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις κοινότητες καταγωγής των μαθητών
- συνεργασία με την Ουκρανία για την αναγνώριση των περιόδων σπουδών για τη διευκόλυνση της επιστροφής των φοιτητών στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για τα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας. Πέρα από την ανάλυση δεδομένων, αυτό κυμαίνεται από καθοδήγηση πολιτικής έως μάθηση από ομοτίμους, διαδικτυακές πλατφόρμες και χρηματοδότηση.
Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για αυτήν την υποστήριξη στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.
Προκλήσεις που απομένουν και βήματα για την αντιμετώπισή τους
Τα αποτελέσματα της έκθεσης υποδεικνύουν μια αλλαγή στην αντίληψη των προκλήσεων: από την παροχή άμεσης πρόσβασης σε θέματα εκπαίδευσης ή ικανότητας, στη διασφάλιση της συνέχειας της μάθησης και στην προετοιμασία για τη μελλοντική τους επιστροφή στην Ουκρανία.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες προκλήσεις στον σχολικό τομέα είναι
- γλωσσικά εμπόδια στη γλώσσα του σχολείου
- τροφοδοσία για την ευημερία των μαθητών
- ελλείψεις δασκάλων
- προτιμήσεις των οικογενειών να διατηρήσουν δεσμούς με την Ουκρανία μέσω της διαδικτυακής μάθησης
Συνολικά, η έκθεση συμβάλλει στη συλλογική μας κατανόηση της εξελισσόμενης κατάστασης. Μετά τα αποτελέσματά της, εκπρόσωποι από χώρες της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς συναντήθηκαν για να συζητήσουν στο πλαίσιο της Ομάδας Αλληλεγγύης για την Εκπαίδευση της ΕΕ για την Ουκρανία πώς να ξεπεραστούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για τη φοίτηση στο σχολείο μεταξύ των εκτοπισμένων μαθητών από την Ουκρανία. Οι ειδικοί παρουσίασαν παραδείγματα για μέτρα που εισήχθησαν πρόσφατα.
Δημιουργία ενός ευνοϊκού νομικού πλαισίου
Τα παιδιά από την Ουκρανία πρέπει να φοιτούν σε τοπικά σχολεία σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, και περισσότερα ετοιμάζονται να εισαγάγουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στο μέλλον.
Για παράδειγμα, η Πολωνία αλλάζει τη νομοθεσία της για να ταιριάζει με αυτήν από την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Θα έχει θεσπίσει μέτρα στήριξης και ξεκινά μια ενημερωτική εκστρατεία για τα νέα μέτρα.
Μαθήματα υποδοχής ή ένταξης
Περίπου οι μισές χώρες της ΕΕ οργανώνουν μαθήματα υποδοχής ή ένταξης για μαθητές πρόσφυγες, ορισμένα εκ των οποίων ειδικά για μαθητές από την Ουκρανία.
Στη φλαμανδική κοινότητα του Βελγίου , για παράδειγμα, τα σχολεία έλαβαν την απαραίτητη χρηματοδότηση και ευελιξία για να δημιουργήσουν τάξεις υποδοχής όπου χρειαζόταν, σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως συγκεκριμένες τάξεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο όλους τους πρόσφυγες.
Παροχή υποστήριξης στη γλώσσα του σχολείου
Η γνώση της σχολικής γλώσσας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία στο σχολείο και η υποστήριξη για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες ή μετανάστες είναι ευρέως διαδεδομένη.
Για παράδειγμα, η Τσεχία ξεκίνησε ένα νέο σύστημα γλωσσικής υποστήριξης για παιδιά μεταναστών το 2021 στην προσχολική, πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έκτοτε έχει επεκτείνει τη στήριξη σε ολόκληρη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Πληροφορίες για εκτοπισμένους μαθητές από την Ουκρανία στην Τσεχία (σελίδα διαθέσιμη στα Τσεχικά)
Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη παρέχεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές και ορισμένες χώρες παρέχουν ειδικά μέτρα για τους πρόσφυγες.
Στην Εσθονία , για παράδειγμα, ένα πανεθνικό δίκτυο Rajaleidja (Pathfinder), προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικές υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γονείς, δασκάλους και άλλους εκπαιδευτές νέων ηλικίας 1,5 έως 18 ετών. Προσέλαβαν τέσσερις ουκρανόφωνους ψυχολόγους και έναν συντονιστή συμβουλευτικών υπηρεσιών . Η χώρα διαθέτει επίσης γραμμή βοήθειας σχολικών ψυχολόγων στην ουκρανική γλώσσα και στρατόπεδα νέων για την υποστήριξη της μη τυπικής μάθησης.
Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών
Σχεδόν όλες οι χώρες που καλύπτονται από την έκθεση της έρευνας προσφέρουν συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη στους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών μεταναστών και προσφύγων. Πολλές χώρες προσλαμβάνουν ουκρανόφωνους δασκάλους και βοηθούς διδασκαλίας και αρκετές προσφέρουν εναλλακτικές οδούς για να προσλάβουν περισσότερο διδακτικό προσωπικό και βοηθούς που εργάζονται με μαθητές από την Ουκρανία.
Βοηθώντας τους μαθητές να διατηρήσουν τον δεσμό τους με την Ουκρανία
Το Ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών βοηθά τα παιδιά στο εξωτερικό να διατηρούν επαφή με την εκπαίδευση στα ουκρανικά σχολεία ακολουθώντας ένα απλοποιημένο πρόγραμμα 6 ή 8 ωρών την εβδομάδα για την ουκρανική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και γεωγραφία (σελίδα διαθέσιμη στα ουκρανικά) .
Ορισμένες χώρες έχουν συμπεριλάβει μαθήματα ουκρανικής γλώσσας στα σχολεία τους.
Στην Έσση της Γερμανίας , για παράδειγμα, τα παιδιά και οι νέοι της Ουκρανίας μπορούν να παρακολουθήσουν εθελοντικά, συμπληρωματικά μαθήματα Ουκρανίας (“Ukrainisches Ergänzungsangebot”). Από τον Αύγουστο του 2024, η ουκρανική θα προσφέρεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα ως πιλότος. Τα μαθήματα θα διδάσκονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του κρατιδίου της Έσσης, όπως και με όλες τις άλλες ξένες γλώσσες που προσφέρονται.
Πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την περιφερειακή υποστήριξη που είναι διαθέσιμη στη Γερμανία για εκτοπισμένους μαθητές από την Ουκρανία (δικτυακός τόπος διαθέσιμος στα γερμανικά)
Συνεργασία με την Ουκρανία και αναγνώριση περιόδων σπουδών στις χώρες υποδοχής
Το Ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών έχει εκδώσει οδηγίες για τα ουκρανικά σχολεία ( σελίδα διαθέσιμη στα ουκρανικά, μεταφρασμένη στα αγγλικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σχετικά με την αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων της φοίτησης σε σχολείο στο εξωτερικό κατά την επιστροφή στην Ουκρανία.
Τα περισσότερα συστήματα συνεργάζονται με την Ουκρανία για την αναγνώριση.
Για παράδειγμα, όλοι οι μαθητές που ήρθαν από την Ουκρανία και σπουδάζουν σε επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Λιθουανία θα εγγραφούν σε ουκρανικά επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετά την επιστροφή τους στην Ουκρανία. Η μετάβαση στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος (σε ανώτερη τάξη) θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Παιδαγωγικού Συμβουλίου του ουκρανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις χώρες της ΕΕ
- Σύμφωνα με το πρακτικό εγχειρίδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής « Υποστήριξη της ένταξης των εκτοπισμένων παιδιών από την Ουκρανία στην εκπαίδευση: προβληματισμοί, βασικές αρχές και πρακτικές », κάθε εκτοπισμένο παιδί από την Ουκρανία στην ΕΕ θα πρέπει να έχει μια θέση σε ένα σχολείο των χωρών υποδοχής της ΕΕ. Η φοίτηση στο σχολείο θα υποστηρίξει επίσης την κοινωνική και συναισθηματική τους ευημερία.
- Η Ομάδα Αλληλεγγύης για την Εκπαίδευση της ΕΕ για την Ουκρανία συγκεντρώνει εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών της Ουκρανίας και υποστηρίζει τις χώρες της ΕΕ που τα φιλοξενούν, μεταξύ άλλων μέσω της μάθησης από ομοτίμους. Οι πρακτικές που περιγράφονται παραπάνω συζητήθηκαν στην ομάδα εργασίας της για τα σχολεία στις 26 Ιουνίου 2024.
- Είστε εκπαιδευτικός που εργάζεστε με εκτοπισμένα παιδιά από την Ουκρανία; Μπορείτε να βρείτε διαδικτυακούς πόρους και μαθήματα στην Ευρωπαϊκή Σχολική Πλατφόρμα Εκπαίδευσης .
- Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης παρέχει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία και τους εκτοπισμένους φοιτητές και το προσωπικό της. Μάθετε πώς διάφορα έργα στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων έχουν αλλάξει τη ζωή των Ουκρανών « Οικοδόμηση ελπίδας: η αλληλεγγύη της Ευρώπης με την Ουκρανία ».
Πηγή: education.ec.europa.eu