Η γυμναστική μπαίνει στα νηπιαγωγεία, ενώ αυξάνονται και οι ώρες της στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Παράλληλα, τα αθλητικά σχολεία επιστρέφουν στην ελληνική εκπαίδευση, αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής που σύστησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο την περαιτέρω εξοικείωση των παιδιών με την άθληση, το ευ ζην και τη στήριξη του σχολικού αθλητισμού. Πόσο μάλλον που, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «μετά την πανδημία και τις περιόδους της καραντίνας, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά αθλούνται λιγότερο και δεν επιλέγουν φυσικές δραστηριότητες».
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να αυξηθούν, κατά τρεις την εβδομάδα, οι ώρες της φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγεία. Ως προς το δημοτικό, σήμερα στη φυσική αγωγή δίνονται τρεις ώρες την εβδομάδα στις τέσσερις πρώτες τάξεις και από δύο στις δύο τελευταίες. Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προτείνει εβδομαδιαία είτε να οργανώνεται ένα επιπλέον δίωρο στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος είτε μία ώρα στο πλαίσιο ενός ομίλου φυσικής αγωγής, όπως ονομάζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα σχολεία που πλαισιώνουν τη διδασκαλία των μαθημάτων. Συνεπώς, η επιπλέον ενασχόληση των παιδιών με τη γυμναστική θα είναι προαιρετική. Στο γυμνάσιο θα αυξηθούν οι ώρες της γυμναστικής κατά μία την εβδομάδα. Επίσης, στο γυμνάσιο και το λύκειο θα οργανώνεται δίωρο σχολικού αθλητισμού την εβδομάδα, στο οποίο η συμμετοχή θα είναι προαιρετική.
Με βασικό στόχο την περαιτέρω εξοικείωση των παιδιών με την άθληση και το ευ ζην, η γυμναστική μπαίνει στα νηπιαγωγεία, ενώ αυξάνονται και οι ώρες της στο δημοτικό και το γυμνάσιο.
Την ίδια στιγμή, στον εκπαιδευτικό χάρτη επιστρέφουν τα αθλητικά σχολεία. Να σημειωθεί ότι καταργήθηκαν το 2011 ύστερα από σχεδόν 30 έτη λειτουργίας και οι πάνω από 12.000 μαθητές τους απορροφήθηκαν σε άλλα σχολεία.
Το πόρισμα προβλέπει τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα μελετηθεί ποια σχολεία θα μετατραπούν σε αθλητικά, ενώ τα κριτήρια εισαγωγής θα είναι η πορεία κάθε υποψηφίου στον αθλητισμό αλλά και οι επιδόσεις του στα μαθήματα. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, οι αθλητικές ομοσπονδίες θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην επιλογή των μαθητών (καθώς γνωρίζουν την πορεία των ανήλικων μελών τους) και στην επιλογή των αθλημάτων που θα «διδάσκονται» στο αθλητικό σχολείο. «Στόχος είναι να τονώσουμε τον σχολικό αθλητισμό και να δώσουμε κίνητρα και παραστάσεις στα παιδιά ώστε να αθλούνται», τόνισε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος. Την ίδια στιγμή, θα συνταχθεί ένας χάρτης για μαθητές με υψηλές αποδόσεις και σε ποια αθλήματα –ο Εθνικός Σχολικός Αθλητικός Χάρτης, όπως τον ονομάζει το πόρισμα-, που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό των αθλητικών σχολείων.
Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας τους τοποθετείται το σχολικό έτος 2025-2026. Βέβαια, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία ώστε να λειτουργήσουν τα αθλητικά σχολεία στις 13 περιφέρειες, το πόρισμα προτείνει να λειτουργήσουν πιλοτικά δύο αθλητικά γυμνάσια κοντά στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα και το Καυταντζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ώστε οι μαθητές να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις τους. Εκτός από τα μαθήματα, ομοσπονδιακοί προπονητές θα βοηθούν τα παιδιά στην προπόνησή τους. Για την αύξηση των ωρών της γυμναστικής στα σχολεία, καθώς και για τα αμιγώς αθλητικά σχολεία θα προσληφθούν επιπλέον γυμναστές – πόσο μάλλον που οι ώρες φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία θα ανατεθούν σε γυμναστές.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ