Έκθεση που αναπτύχθηκε από το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.
Στόχος αυτής της έκθεσης είναι μια εκτίμηση της πολυδιάστατης στέρησης των παιδιών στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Ανάλυσης Πολλαπλής Επικαλυπτόμενης Στέρησης (Multiple Overlapping Deprivation Analysis – MODA) που αναπτύχθηκε από τη UNICEF.
Χρησιμοποιεί 7 διαστάσεις στέρησης που αντιστοιχούν σε σημαντικούς τομείς για τα παιδιά: Κατοικία, Υγιεινή, Αναψυχή, Εκπαίδευση, Πληροφόρηση, Διατροφή και Υγεία. Οι δείκτες στέρησης ορίζονται με διαφορετικό τρόπο για παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Στην έννοια της Πολυδιάστατης στέρησης εμπίπτουν τα παιδιά που υφίστανται 2 ή περισσότερες στερήσεις.
Η πολυδιάστατη στέρηση επηρεάζει το 34% των παιδιών στην Ελλάδα. Οι βασικότεροι παράγοντες που συσχετίζονται με την ύπαρξη πολυδιάστατης στέρησης για τα παιδιά είναι 1) η διαβίωση σε οικογένεια που βρίσκεται στο χαμηλότερο 40% κατανομής εισοδήματος, 2) η διαβίωση στο πλαίσιο μονογονεϊκής οικογένειας, 3) η διαβίωση σε οικογένεια με πολλά παιδιά (3 ή περισσότερα παιδιά), και 4) το μεταναστευτικό προφίλ των γονέων (εκτός ΕΕ). Ο τόπος διαμονής και το φύλο δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την στέρηση, ενώ η ηλικία των παιδιών φαίνεται να έχει μικρή επίδραση, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν στέρηση.
Συντάκτης
Lucia Ferrone για την UNICEF Greece
Ημερομηνία έκδοσης
Νοέμβριος 2022
Γλώσσες
Αγγλικά
Πηγή: UNICEF