Προ ημερών ο κ. Παναγιώτης Θανασάς, καθηγητής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του κοινού (μετέχουν τα ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρας και Κρήτης) μεταπτυχιακού προγράμματος στην αρχαία φιλοσοφία, έλαβε μήνυμα από Αμερικανό φοιτητή, υποψήφιο στο μεταπτυχιακό, με το οποίο του ανακοίνωνε ότι δεν θα καταφέρει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, καθώς είχε προβλήματα με την απόκτηση βίζας. Ανάλογη ήταν η αναφορά στην «Κ» του Νικολάου Τσούνη, καθηγητή στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντή του αγγλόφωνου προπτυχιακού στις οικονομικές επιστήμες και στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Οι περισσότεροι υποψήφιοι κατάγονται από χώρες εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Για να τους χορηγηθεί βίζα χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες», λέει. Οσο για την ηλεκτρονική καταβολή της προκαταβολής των διδάκτρων, «η τράπεζα ζήτησε Ε9 του ιδρύματος», προσθέτει ο πρύτανης του ιδρύματος Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
Ειδικότερα, παρά την προσπάθεια εξωστρέφειας που κάνουν τα ελληνικά ΑΕΙ, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. «Την περίοδο αυτή, οι ξένοι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων: την έκδοση της φοιτητικής βίζας. Ως διευθυντής του προγράμματος έρχομαι και πάλι αντιμέτωπος με “διαδικασίες τρόμου”, οι οποίες είναι βέβαιο ότι και φέτος θα οδηγήσουν στην “απώλεια” αρκετών από αυτούς τους εξαίρετους φοιτητές», παρατηρεί ο κ. Θανασάς.
Ποια «αγκάθια» επισημαίνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στο θεσμικό – κανονιστικό επίπεδο, για τη χορήγηση θεώρησης απαιτείται ποινικό μητρώο των υποψηφίων και ιατρική γνωμάτευση ότι δεν είναι φορείς μεταδοτικής ασθένειας. Η πρώτη από τις δύο απαιτήσεις, εκτός από ουσιαστικά περιττή, φαίνεται πως δημιουργεί καθυστερήσεις σε χώρες όπως η Κίνα (σημαντική αγορά), όπου η διαδικασία έκδοσης ποινικού μητρώου είτε αργεί πολύ είτε προσκρούει στην απουσία ηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής σε αρκετές από τις κινεζικές επαρχίες. «Οσο για την ιατρική βεβαίωση, τα ζητούμενα εδώ είναι μάλλον περιττά, ιατρικώς απαρχαιωμένα, αλλά και δυνητικά προσβλητικά για τους υποψηφίους», λέει ο κ. Θανασάς.
Επίσης, απαιτείται ταξιδιωτική ασφάλιση. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2023 οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν τα προγράμματα κάλυψης εισερχόμενων φοιτητών για πολίτες εκτός Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, η απαίτηση ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι περιττή, καθώς οι φοιτητές με την εγγραφή τους αποκτούν δικαιώματα περίθαλψης στο οικείο πανεπιστήμιο. «Φοιτητής μας από τη Βρετανία μάς ενημερώνει ότι το εκεί προξενείο δεν δέχεται τη διεθνή ασφάλιση του Global Health Insurance Card και ζητεί από τους φοιτητές να συνάψουν ιδιωτική ασφάλιση!» σημειώνει ο κ. Θανασάς.
Συναφές πρόβλημα προέκυψε πέρυσι με φοιτητή που ήθελε να κάνει εμβόλιο COVID-19, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο επειδή οι ξένοι φοιτητές δεν έχουν ΑΜΚΑ. Ειδικά δε στην Κίνα, οι ελληνικές προξενικές αρχές ζητούν μια διαδικασία πολλαπλής επικύρωσης των στοιχείων που απαιτούνται, η οποία προκαλεί (μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η κινεζική διοίκηση) σοβαρά προβλήματα στους φοιτητές. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δυσχέρειες από τις διοικητικές πρακτικές των κατά τόπους προξενείων. «Θα πρέπει να υποδειχθεί στα ελληνικά προξενεία ότι οφείλουν να απαντούν σε τηλεφωνήματα και ιδίως σε ηλεκτρονικά μηνύματα και ότι καλούνται να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα αιτήματα χορήγησης φοιτητικής βίζας, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία έναρξης των σπουδών των φοιτητών», παρατηρεί ο κ. Θανασάς.
Αλλά υπάρχουν και εσωτερικής φύσεως θέματα. Ενδεικτικά, γίνονται παράπονα ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης καθυστερεί τις πιστοποιήσεις των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η έναρξη της λειτουργίας τους ή να «χάνουν» φοιτητές από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ο φόρτος εργασίας λόγω της πληθώρας των προτάσεων.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς