Πανεπιστημιακό πτυχίο παραστατικών τεχνών, αλλά και δυνατότητα στους υπάρχοντες αποφοίτους να έχουν πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής. Αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυρήνας των σχεδίων των υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ). Για το εγχείρημα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμα, αλλά και να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των υπαρχουσών κρατικών σχολών, οι οποίες προκρίνεται να απορροφηθούν από τη νέα εκπαιδευτική δομή ανώτατης εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών υπάρχει το σχέδιο που έχουν εκπονήσει δύο γενικοί γραμματείς –ο τέως γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας και η Ελένη Δουνδουλάκη, γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού– σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλή Μήτκα. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
• Η Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών θα απορροφήσει τις υπάρχουσες κρατικές σχολές τεχνών (θεάτρου, χορού, μουσικής).
Το εγχείρημα των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, η αναζήτηση της κατάλληλης νομικής φόρμας και οι ενστάσεις.
• Η ΑΣΠΤ θα δομηθεί στα πρότυπα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) κατά το ακαδημαϊκό σκέλος (για παράδειγμα, την αναλογία των πανεπιστημιακών που υποχρεωτικά θα έχουν διδακτορικό τίτλο και των καλλιτεχνών που θα επιλέγονται με βάση το έργο τους και την εμπειρία τους), αλλά οι δύο σχολές δεν θα συγχωνευθούν.
• Η ΑΣΠΤ θα έχει πέντε τμήματα για τρεις τέχνες.
• Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι μικρός, ώστε να μπορούν να διασφαλισθούν οι συνθήκες διδασκαλίας μιας τέχνης κατά τα σημερινά δεδομένα (π.χ. η δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου έχει ετησίως 16 εισακτέους).
• Η ΑΣΠΤ θα έχει δύο έδρες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι χώροι των σχολών ενώ θα δημιουργηθούν και νέοι με βάση τις ανάγκες.
• Θα παραμείνουν χωριστά από την ΑΣΠΤ τα τμήματα με μικρές ηλικίες που έχουν οι υπάρχουσες σχολές, π.χ. η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και η σχολή χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Βεβαίως, για το εγχείρημα υπάρχουν «αγκάθια», αντιδράσεις και ιδιαίτερες πτυχές. Συγκεκριμένα, καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση από την κυβέρνηση, πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων είναι οι απόφοιτοι των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών που υπάρχουν, να μπορούν να φοιτήσουν στην ΑΣΠΤ. Κομβικό σημείο είναι η διαβάθμιση των υπαρχουσών σχολών στην οκτάβαθμη κλίμακα του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Σε αυτό, οι πτυχιούχοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται στο επίπεδο 5, οι πτυχιούχοι ΑΕΙ στο επίπεδο 6, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στο 7, οι κάτοχοι διδακτορικού στο 8. Ωστόσο, έως τώρα οι δραματικές σχολές ήταν αδιαβάθμητες, εξ ου και προκλήθηκαν οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών τον Δεκέμβριο του 2022 μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 για το μισθολόγιο/κλαδολόγιο του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι οι ιδιωτικές σχολές τεχνών να καταταχθούν στο επίπεδο 5, ώστε οι νέοι πτυχιούχοι τους αλλά και οι απόφοιτοί τους (σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι απόφοιτοι των κρατικών σχολών), υπό προϋποθέσεις, να μπορούν να φοιτήσουν στην ΑΣΠΤ.
Από την άλλη, ενστάσεις στην πρόταση για απορρόφηση εκφράζουν τα στελέχη υπαρχουσών σχολών, ζητώντας «να μη γίνει μεταφορά δομής με μηχανιστικό τρόπο». Βεβαίως και τα πανεπιστημιακά τμήματα τεχνών ζητούν στην ΑΣΠΤ το 50% των καθηγητών να έχει διδακτορικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ έχει στείλει επιστολή αρμοδίως με αίτημα η ΑΣΠΤ να ενταχθεί στο ίδρυμά του και να μην είναι αυτόνομη.
Το σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αρχές του φθινοπώρου και θα ακολουθήσει διάλογος.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ