Επιλογή Σελίδας

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Education Leaders Awards 2023, βραβεύτηκε το Ίδρυμα Λαμπράκη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης» που πραγματοποιεί στα σχολεία της χώρας με στόχο τη διαμόρφωση μαθητών και μαθητριών κάθε ηλικίας ως ενεργών πολιτών. Συγκεκριμένα, απονεμήθηκε στο Ίδρυμα Λαμπράκη το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Οριζόντιων Δεξιοτήτων».

Στην τελετή παρευρέθηκαν περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος δήλωσε «Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο και την Κριτική Επιτροπή των Education Leaders Awards για την τιμητική αυτή διάκριση. Το βραβείο αυτό έχω το προνόμιο να το μοιράζομαι με πολλούς ανθρώπους: Πρώτα από όλα με τις συνεργάτιδές μου στην Επιστημονική Ομάδα του «Ενεργώ ως Πολίτης», την Πόπη Κύρδη και την Τσαμπίκα Καράκιζα, με τις/τους συναδέλφους μου στο Ίδρυμα Λαμπράκη, με τις/τους 25 κατά τόπους συντονίστριες/ιστές αυτού του πανελλαδικού προγράμματος, οι οποίες/οι υποστηρίζουν συμβουλευτικά τις/τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το πρόγραμμα στο σχολείο, φυσικά με τις εκατοντάδες εκπαιδευτικών που έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμα, εργαζόμενοι/ες με ιδιαίτερη προσήλωση και φροντίδα για τη διαμόρφωση των μαθητριών και μαθητών τους ως ενεργών πολιτών, με τα περισσότερα από 7.000 παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε αυτό μέχρι σήμερα, και με τα μέλη των οικογενειών τους που παίρνουν μέρος στις βιωματικές δράσεις και πρωτοβουλίες του σχολείου. Τίποτε από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη χρηματοδότηση του «Ενεργώ ως Πολίτης» από το πρόγραμμα Active Citizens Fund των EEA Grants, τη διαχείριση επιχορήγησης του οποίου έχουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση της αξίας του «Ενεργώ ως Πολίτης», της ποιότητάς του, αλλά και της δραστηριοποίησης όλων των συντελεστών του έργου που προανέφερα, για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης, πιο βιώσιμης, πιο ανθρώπινης, πιο συμπεριληπτικής και πιο δυναμικής. Συνεχίζουμε την ερχόμενη χρονιά με ακόμη περισσότερα σχολεία και  με στόχο τα παιδιά να βιώνουν ήδη από τη νηπιακή ηλικία τη μεγαλειώδη αξία του να είσαι πολίτης, την ευθύνη, αλλά και τις δυνατότητες που αυτό συνεπάγεται.»

Το έργο «Ενεργώ ως Πολίτης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.  

Πηγή: ΄Ιδρυμα Λαμπράκη