Επιλογή Σελίδας

Το πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Πλανήτη» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και εισηγείται σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής, με την οπτική των φυσικών επιστημών και του/της ενεργού/ής πολίτη, αξιοποιώντας την τεχνολογία και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αναπτύσσοντας πρακτικές της «επιστήμης των πολιτών».

Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να ερευνήσουν και να ενημερωθούν αναλυτικότερα για την κλιματική αλλαγή, για τις αιτίες και τις συνέπειές της σε διάφορους τομείς της ζωής, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, τα παιδιά και οι νέες/οι με ανακαλυπτικές προσεγγίσεις ενημερώνονται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε για τον μετριασμό της ραγδαία εξελισσόμενης κατάστασης ή την προσαρμογή για τη διαχείρισή της.

Παράλληλα, επιδιώκεται η καλλιέργεια του επιστημονικού τρόπου σκέψης και εργασίας, της κατανόησης, ερμηνείας, αξιοποίησης και αποτύπωσης επιστημονικών δεδομένων, της ικανότητας ανάλυσης, σύνθεσης, σύγκρισης και εξαγωγής έγκυρου συμπεράσματος, καθώς και οι ερευνητικές ικανότητες των μαθητριών και μαθητών.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή Οδηγού για τον/την Eκπαιδευτικό και επιμορφώνονται οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Επιπλέον, κάθε συμμετέχον σχολείο λαμβάνει τεχνολογικό εξοπλισμό (ενδεικτικά συσκευές μετεωρολογικών μετρήσεων, αισθητήρες ρομποτικής κ.ά.) που υποστηρίζει την επιστημονική εργασία στο πλαίσιο του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό εξοικειώνονται οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων  (Internet of Things).

Ο Οδηγός περιλαμβάνει ένα πρώτο θεωρητικό μέρος που απευθύνεται στον/στην εκπαιδευτικό με στόχο να τον/την βοηθήσει να αποκτήσει το γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων στην τάξη. Το δεύτερο μέρος του οδηγού περιλαμβάνει βιωματικές, μαθητοκεντρικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες που προσεγγίζονται με την οπτική της ανακαλυπτικής μάθησης και του learning by doing. Κάθε δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως προς την/τις τάξη/εις στην/στις οποία/ες απευθύνεται, ως προς τους στόχους, τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις δεξιότητες, τη σύνδεσή της με τα σχολικά προγράμματα σπουδών, καθώς και με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ.

Κάθε σχολείο που εντάσσεται στο πρόγραμμα συμμετέχει με μια ομάδα κατ΄ ελάχιστο 3 εκπαιδευτικών, οποιασδήποτε ειδικότητας, οι οποίοι/ες υποστηρίζονται από περιφερειακό/ή Συντονιστή/στρια (μέντορα-σύμβουλο) συμβουλευτικά σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και σε χρόνο εκτός του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν από το Ίδρυμα Λαμπράκη και δεν δημιουργεί δαπάνη για το δημόσιο. 

Το πρόγραμμα υπόκειται σε εξωτερική αξιολόγηση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Για τη μέτρηση της επίδρασης του προγράμματος στους/στις μαθητές/τριες χορηγείται στα παιδιά ερωτηματολόγιο πριν την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος και μετά την ολοκλήρωσή του. Για μαθήτριες και μαθητές του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, οι μετρήσεις γίνονται βάσει στοχευμένων συζητήσεων. Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε συνοπτική έκθεση αξιολόγησης.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν αίτηση έως τις 10 Οκτωβρίου εδώ. Κατά την επιλογή των σχολείων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την αίτηση συμμετοχής, καθώς το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά και οι διαθέσιμες θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Το πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Πλανήτη» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21, με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και από την Accenture Greece.