Επιλογή Σελίδας

Προετοιμασία των μαθητών για έναν κόσμο που αλλάζει

Κατά τη διάρκεια ετών αναταραχής κατά τη διάρκεια των οποίων πολλές χώρες και οικονομίες είδαν τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών να μειώνονται, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Λιθουανία και η Κινεζική Ταϊπέι μπόρεσαν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τα μαθησιακά αποτελέσματα, τη δικαιοσύνη στην κατανομή των ευκαιριών μάθησης και την ευημερία των μαθητών.

Η Σιγκαπούρη προηγήθηκε στους πίνακες του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην αξιολόγηση των μαθηματικών, ακολουθούμενη από το Μακάο (Κίνα), την Κινεζική Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) * , την Ιαπωνία και την Κορέα. Ενώ τα συνολικά επίπεδα απόδοσης μειώθηκαν, ορισμένα εκπαιδευτικά συστήματα σημείωσαν πρόοδο προς την κατεύθυνση της κάλυψης του χάσματος επιδόσεων.

Εν μέσω άνευ προηγουμένου πτώσης των επιδόσεων , ορισμένα εκπαιδευτικά συστήματα ανατρέπουν την τάση

Δεκαοκτώ χώρες και οικονομίες είχαν απόδοση πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις επιστήμες το 2022. Μεταξύ 2018 και 2022, η μέση επίδοση στα μαθηματικά στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 15 μονάδες ρεκόρ. Η ανάγνωση έπεσε 10 μονάδες, διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ, ενώ η απόδοση της επιστήμης δεν άλλαξε σημαντικά. Κατά μέσο όρο, οι τροχιές της ανάγνωσης και της επιστήμης έπεφταν για μια δεκαετία, αν και τα μαθηματικά είχαν παραμείνει σταθερά μεταξύ 2003-2018. Η Κολομβία, το Μακάο (Κίνα), το Περού και το Κατάρ βελτιώθηκαν και στα τρία θέματα κατά μέσο όρο από τότε που άρχισαν να συμμετέχουν στο PISA.

https://flo.uri.sh/visualisation/15789434/embed?auto=1

Η υποστήριξη των μαθητών εντός και εκτός της τάξης είναι το κλειδί

Οι κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούντες μαθητές στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες κατά μέσο όρο από τους προνομιούχους μαθητές να μην αποκτήσουν βασική επάρκεια στα μαθηματικά. Ωστόσο, σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ, το 10% των μειονεκτούντων μαθητών σημείωσε βαθμολογία στο πρώτο τρίμηνο της επίδοσης στα μαθηματικά στη χώρα τους. Ορισμένες χώρες/οικονομίες διασφαλίζουν ότι οι μαθητές επιτυγχάνουν υψηλό επίπεδο μαθηματικών επιδόσεων παρά το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Στο Μακάο (Κίνα), οι πιο μειονεκτούντες κοινωνικοοικονομικά μαθητές σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Τα αγόρια ξεπέρασαν τα κορίτσια στα μαθηματικά κατά 9 βαθμούς, αλλά τα κορίτσια ξεπέρασαν τα αγόρια στην ανάγνωση κατά 24 βαθμούς κατά μέσο όρο.

8%

των μαθητών υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια

30%

των μαθητών αποσπάται η προσοχή από τις ψηφιακές συσκευές

20%

μαθητών εκφοβίζονται τουλάχιστον μερικές φορές το μήνα

https://flo.uri.sh/visualisation/15835730/embed?auto=1

Βασικές γνώσεις

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα ανθεκτικά εκπαιδευτικά συστήματα;

1. Κρατήστε τα σχολεία ανοιχτά περισσότερο για περισσότερους μαθητές

Σε όλες τις οικονομίες που συμμετέχουν στο PISA, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές αντιμετώπισαν κλείσιμο σχολείων λόγω COVID για τρεις μήνες ή περισσότερο. Τα συστήματα που γλίτωσαν περισσότερους μαθητές από παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία ενώ οι μαθητές τους απολάμβαναν μεγαλύτερη αίσθηση του ανήκειν στο σχολείο.

2. Προετοιμάστε τους μαθητές για αυτόνομη μάθηση

Οι μαθητές των οποίων οι δάσκαλοι ήταν διαθέσιμοι όταν τα σχολεία έκλεισαν σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα μαθηματικά και ήταν πιο σίγουροι για την αυτοκατευθυνόμενη μάθηση. Οι περισσότεροι ήταν σίγουροι για τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών μάθησης και την εύρεση πόρων μάθησης, αλλά μόνο το 60% ήταν σίγουροι για το κίνητρο του εαυτού τους να κάνει σχολική εργασία.

3. Χτίστε γερά θεμέλια για μάθηση και ευημερία για όλους τους μαθητές

Περισσότερο από το δέκα τοις εκατό των μαθητών σε ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ υποφέρουν από οικονομική επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ άλλες έχουν ποσοστά κάτω του 3%. Ένας στους είκοσι και ένας στους δέκα μαθητές διαφώνησαν ότι αισθάνονται ασφαλείς στα σχολεία κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. 

3. Χτίστε γερά θεμέλια για μάθηση και ευημερία για όλους τους μαθητές

Περισσότερο από το δέκα τοις εκατό των μαθητών σε ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ υποφέρουν από οικονομική επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ άλλες έχουν ποσοστά κάτω του 3%. Ένας στους είκοσι και ένας στους δέκα μαθητές διαφώνησαν ότι αισθάνονται ασφαλείς στα σχολεία κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. 

4. Περιορίστε τους περισπασμούς που προκαλούνται από τη χρήση ψηφιακών συσκευών στην τάξη

Οι μαθητές που περνούσαν έως και μία ώρα την ημέρα σε ψηφιακές συσκευές για μαθησιακές δραστηριότητες στο σχολείο σημείωσαν 14 βαθμούς υψηλότερη κατά μέσο όρο στα μαθηματικά από τους μαθητές που δεν ξόδευαν καθόλου χρόνο. Η επιβολή απαγορεύσεων κινητών τηλεφώνων στην τάξη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περισπασμών, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητα των μαθητών να αυτορυθμίζουν τη χρήση των συσκευών από μέρους τους.

5. Ενισχύστε τις συνεργασίες σχολείου-οικογένειας και διατηρήστε τη συμμετοχή των γονέων στη μάθηση των μαθητών

Οι μαθητές με υψηλότερες επιδόσεις ανέφεραν ότι η οικογένειά τους τρώει τακτικά το κύριο γεύμα μαζί, αφιερώνει χρόνο απλώς μιλώντας μαζί τους ή τους ρωτά τι έκαναν στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Αναφέρουν επίσης καλύτερη αίσθηση του ανήκειν και ικανοποίηση από τη ζωή.

6. Καθυστέρηση της ηλικίας επιλογής σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Σε συστήματα όπου οι μαθητές επιλέγονται σε διαφορετικά προγράμματα σπουδών σε μικρότερη ηλικία, παρατηρείται ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου των μαθητών και της απόδοσής τους.

7. Παρέχετε πρόσθετη υποστήριξη σε μαθητές που αγωνίζονται αντί να τους ζητάτε να επαναλάβουν έναν βαθμό

Τα εκπαιδευτικά συστήματα όπου λιγότεροι μαθητές είχαν επαναλάβει έναν βαθμό τείνουν να σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία και να επιτυγχάνουν κοινωνικοοικονομική δικαιοσύνη. Κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών στους μαθητές επιδεινώθηκε από το 2012 έως το 2022. Περίπου το 30% των μαθητών δεν ανέφεραν ότι ο δάσκαλος έδινε τακτικά επιπλέον βοήθεια όταν οι μαθητές τη χρειάζονταν και συνέχισε τη διδασκαλία μέχρι να καταλάβουν οι μαθητές.

8. Εξασφάλιση επαρκούς, υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικών

Κατά μέσο όρο, οι διευθυντές σχολείων το 2022 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν έλλειψη διδακτικού προσωπικού σε σχέση με το 2018, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν έλλειψη εκπαιδευτικού υλικού σε σχέση με το 2018.

9. Να δημιουργηθούν τα σχολεία ως κόμβοι κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Σε συστήματα όπου η αλληλοδιδακτική διδασκαλία έγινε πιο διαδεδομένη μεταξύ 2018 και 2022, η αίσθηση του ανήκειν στο σχολείο ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου.

10. Συνδυάστε τη σχολική αυτονομία και τους μηχανισμούς διασφάλισης ποιότητας

Όσο μεγαλύτερη η αυτονομία που παραχωρείται στα σχολεία, τόσο υψηλότερη ήταν η μέση επίδοση στα μαθηματικά, αλλά αυτό ήταν πιο πιθανό όταν οι εκπαιδευτικές αρχές και τα σχολεία είχαν συγκεκριμένους μηχανισμούς διασφάλισης ποιότητας.

Ο ΤΟΜΟΣ Ι της Μελέτης PISA “Η κατάσταση της μάθησης και της ισότητας στην εκπαίδευση” εδώ και ο ΤΟΜΟΣ ΙΙ “Μάθηση κατά τη διάρκεια – και από – διαταραχή” εδώ

Πηγή: OECD