Την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μυηθούν στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις είχαν ένας Κύπριος και δύο Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Seeds for the future 2023» ο οποίος διοργανώθηκε από την Huawei.
Κατά τη διάρκεια ενός δεκαήμερου ταξιδιού στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Πεκίνο και στη Σεντζέν, οι τρεις φοιτητές μαζί με άλλους 19 συναδέλφους τους από ευρωπαϊκές χώρες, επισκέφθηκαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Huawei, όπου και είδαν ιδίοις όμμασι τις τεχνολογίες του «αύριο».
Έλαβαν μέρος σε διάφορα workshops και συνεργάστηκαν με ανθρώπους της τεχνολογίας, καθηγητές, στελέχη εταιριών αλλά και με συναδέλφους τους από όλη την Ευρώπη.
Επιπλέον, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στα πεδία της συνδεσιμότητας και της καινοτομίας, ενώ συνέβαλαν σε διεισδυτικές συζητήσεις σε πάνελ για κρίσιμα θέματα όπως η ποικιλομορφία, οι «πράσινες δεξιότητες» και η βιωσιμότητα.
«Βρεθήκαμε αυτές τις ημέρες στην Κίνα όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τεχνολογίες, να γνωρίσουμε την Huawei αλλά και να μας πουν οι υπεύθυνοι τι άλλο θα μπορούσε να γίνει στον τεχνολογικό τομέα» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Διλμπέρης, Μεταπτυχιακός φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος και ήταν ο αρχηγός της νικητήριας ομάδας του διαγωνισμού «Tech4Good» του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ελλάδα, ανάμεσα σε ομάδες από την Ελλάδα, την Σλοβακία την Τσεχία και την Κροατία.
Πρόσθεσε πως «ενημερωθήκαμε επιπλέον πως θα μπορούσαμε εμείς να συνεισφέρουμε στις τεχνολογίες του μέλλοντος, δηλαδή πως θα μπορούσαμε να τις κάνουμε ακόμη “καλύτερες”, αλλά και τι απαιτείται από εμάς για να βοηθήσουμε συνολικά τον κόσμο και όχι μόνο την εταιρία».
Από την πλευρά της η φοιτήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χριστίνα Διαμαντή επισήμανε ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα πράγματα τα οποία είδαμε, οι τεχνολογίες που υπάρχουν αλλά και ότι έχουμε τους πόρους να τα πραγματοποιήσουμε» και πρόσθεσε «είδαμε ιδέες που “έρχονται” αλλά και κάποιες που βρίσκονται ακόμη στο εργαστήριο».
Πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Huawei είναι ανθρωποκεντρικές, σύμφωνα με την ίδια. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «μιλάμε για τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τις μειονότητες, οι οποίες χρειάζονται την τεχνολογία» είπε η κ. Διαμαντή υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλά πρότζεκτ που βοηθάνε στην κατάρτιση ατόμων που ζουν σε πιο απομακρυσμένες χώρες, όπου δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αυτές να αποκλείονται από την παγκόσμια αγορά, η οποία πλέον είναι “δικτυωμένη”», ανέφερε.
Επίσημη τελετή λήξης του προγράμματος
Στο τέλος του ταξιδιού πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του προγράμματος, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τη διεθνή συνεργασία, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τα ευρωπαϊκά ταλέντα.
Σε δηλώσεις του ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Huawei Europe, Radoslaw Kedzia σημείωσε ότι η εταιρία «είναι υπερήφανη που αποκαλύπτει ένα νέο κεφάλαιο στο πρόγραμμα “Seeds for the future”, μια πλήρως offline έκδοση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη τον Ιούλιο του 2024» όπου και θα συγκεντρωθούν φοιτητές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπλέον, κατά την τελετή λήξης παρουσιάστηκε η έναρξη του προγράμματος υποτροφιών Seeds for the Future Scholarship, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει ταλαντούχους φοιτητές της Ολλανδίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η πρέσβειρα της Κύπρου στην Κίνα, Μάρθα Μαυρομμάτη η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων «εταιρείες όπως η Huawei πραγματοποιούν οι ίδιες επενδύσεις, παράλληλα με θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών. Το πρόγραμμα Huawei Seeds for the future, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ασχολείται σε βάθος με τον εντοπισμό τοπικών ταλέντων και την ενίσχυση της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ επαγγελματιών και νέων”».
«Η δέσμευση της εταιρίας να ενθαρρύνει τους μαθητές, οι οποίοι αγκαλιάζουν την τεχνολογία, είναι τόσο αξιοθαύμαστη όσο και σημαντική» σημείωσε από τη μεριά της η πρώην υφυπουργός Παιδείας της Ολλανδίας, Annette Nijs υποστηρίζοντας «η τεχνολογία θα συνεχίσει να δημιουργεί θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε. Οι σημερινοί φοιτητές ΤΠΕ θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία στη σταδιοδρομία τους για να δώσουν φτερά στις αλλαγές των κοινωνιών μας”.
Τέλος, ο Πρέσβης της Μολδαβίας υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα Seeds for the Future δεν αποτελεί μόνο παράδειγμα εταιρικής ευθύνης, αλλά δείχνει επίσης τη δέσμευση για την καθοδήγηση των νέων ταλέντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει την επόμενη γενιά ηγετών στην ψηφιακή εποχή, υπερβαίνει τις τεχνικές δεξιότητες. Προωθεί την αίσθηση της παγκόσμιας ιθαγένειας, ενθαρρύνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και καλλιεργεί το επιχειρηματικό πνεύμα”.
Τι είναι το πρόγραμμα «Seeds for the Future 2023»
Το «Seeds for the Future 2023» είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία της Huawei που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών προσφέροντας γνώσεις ΤΠΕ.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι φοιτητές μυήθηκαν σε τεχνολογίες αιχμής που περιλάμβαναν τομείς όπως το 5G, το cloud computing, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και άλλα.
Στην Ελλάδα πραγματοποιήται από το 2016. Το 2023 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 36 αριστούχοι οι φοιτητές και φοιτήτριες από 10 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας.
Τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα ήταν -με αλφαβητική σειρά: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, , το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Θανάσης Παπακώστας
Πηγή: amna.gr