Επιλογή Σελίδας

Μπορεί να υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία των μαθημάτων του σχολείου, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που είναι «εξπέρ» στοχευμένα στην προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτούς θα ψάξει το υπουργείο Παιδείας για να διδάξουν στα ψηφιακά φροντιστήρια, τα οποία θα προσφέρονται σε όλα τα μαθήματα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους καθηγητές θα βγει εντός των ημερών ώστε να υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες συνεντεύξεις από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου. Την ίδια στιγμή, η ψηφιοποίηση διά χειρός Κυριάκου Πιερρακάκη και του επιτελείου του αρχίζει να περνάει και στον βασικό κορμό της εκπαίδευσης, καθώς από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα πρώτα υβριδικά Γυμνάσια, ως παραρτήματα συμβατικών Γυμνασίων.

Ειδικότερα, από το σχολικό 2024-2025 στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου θα παρέχεται σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως φροντιστηριακή εκπαίδευση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δηλαδή και τα υποχρεωτικά κάθε ομάδας προσανατολισμού και τα μαθήματα επιλογής (ξένες γλώσσες και σχέδιο). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε απευθείας μετάδοση από καθηγητές τρεις ώρες την εβδομάδα, κατά τα πρότυπα ενός καλού φροντιστηρίου. Δηλαδή θα περιλαμβάνουν όχι τόσο τη διδασκαλία της εξεταστέας ύλης αλλά την επίλυση ασκήσεων, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους μαθητές, οι οποίες θα συγκεντρώνονται και θα απαντώνται μετά το μάθημα από τον διδάσκοντα. Τα μαθήματα θα προσφέρονται από οποιαδήποτε συσκευή και λειτουργικό (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ) και, προφανώς, θα είναι ελεύθερα και δωρεάν προς όλους τους μαθητές. Παράλληλα, θα βιντεοσκοπούνται και κάθε μαθητής θα μπορεί να τα παρακολουθεί on demand.

Ερώτημα είναι εάν τα ψηφιακά φροντιστήρια μπορούν να «ανταγωνιστούν» τα συμβατικά, ιδίως στην κουλτούρα των γονιών, που έχουν πετύχει στις Πανελλαδικές κάνοντας έναν διετή φροντιστηριακό μαραθώνιο σε συμβατικά φροντιστήρια ή σε ιδιαίτερα μαθήματα. «Καλό είναι να μη δώσουμε μία γρήγορη – αρνητική – απάντηση. Προφανώς τα ψηφιακά, φροντιστηριακά μαθήματα μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά στα συμβατικά που επιλέγει να κάνει ένας υποψήφιος. Ομως, απευθυνόμαστε και σε παιδιά που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν φροντιστήριο, ενώ ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εξοικείωση των 18χρονων με την τεχνολογία. Πολλοί 18χρονοι θα προτιμήσουν διαδικτυακό μάθημα. Αλλωστε, η αγορά των ψηφιακών φροντιστηριακών μαθημάτων αναπτύσσεται ραγδαία», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ιωάννης Κατσαρός.

Ηδη, πολλά ιδιαίτερα φροντιστηριακά μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως από καθηγητές της ιδιωτικής αλλά και της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ και τα ψηφιακά φροντιστήρια έχουν έλθει και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας λειτουργούν δύο ψηφιακές πλατφόρμες, η μία ελληνική και η δεύτερη αυστριακή. Οι μαθητές εγγράφονται και αναζητούν μαθήματα με βάση τη διαθεσιμότητά τους. Τα μαθήματα είναι ομαδικά και ιδιαίτερα. Οι πληρωμές γίνονται συνήθως διαδικτυακά. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μαντουλίδη, υπεύθυνο Πληροφορικής σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στη Θεσσαλονίκη, η παγκόσμια αγορά για ιδιαίτερα μαθήματα ήταν 92 δισ. δολάρια το 2021, και αναπτύσσεται κατά 8,6% κάθε χρόνο έως το 2030. Υπολογίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται διαδικτυακά είναι περίπου 28 εκατ. σήμερα και θα ανέλθουν σε σχεδόν 45 εκατ. το 2030.

Πλατφόρμα με βίντεο

Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο επεκτείνονται τα ψηφιακά φροντιστήρια σε όλα τα σχολεία και των δύο βαθμίδων. Συγκεκριμένα, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023-2024, καθηγητές βιντεοσκοπούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά για τους μαθητές Γυμνασίου. Οι μαθητές μπορούν να τα αναζητήσουν στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Από το σχολικό έτος 2024-25 θα παρέχεται στους μαθητές όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου πρόσβαση σε ασύγχρονα ψηφιακά μαθήματα τύπου βίντεο, που είναι συμβατά με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών.

Η πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους καθηγητές θα βγει εντός των ημερών και θα ακολουθήσουν προσωπικές συνεντεύξεις.

Το άλλο μεγάλο βήμα που κάνει το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας είναι να οργανώσει τα πρώτα υβριδικά Γυμνάσια. Ειδικότερα, σε δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης Γυμνασίου, θα μπορεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας, κατόπιν εισήγησης του οικείου περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να λειτουργήσει παράρτημα του πλησιέστερου Γυμνασίου.

Στα παραρτήματα θα τοποθετούνται με απόσπαση τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, ενώ, συμπληρωματικά και μόνο, θα υπάρχει η δυνατότητα τα υπόλοιπα μαθήματα (όπως οι ξένες γλώσσες) να διδάσκονται με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς του «μητρικού» Γυμνασίου.

Παράδειγμα, η Γαύδος. Στο νησί θα είναι εγκατεστημένοι ένας φιλόλογος και ένας φυσικός, για να διδάσκουν διά ζώσης τα μαθήματά τους. Οι καθηγητές των ξένων γλωσσών, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο την εβδομάδα (διότι το μάθημα διδάσκεται λίγες ώρες) και έχουν θέση στο Γυμνάσιο της Παλαιοχώρας, θα διδάσκουν διαδικτυακά και τους μαθητές της Γαύδου.

Ολα αυτά θα προσφέρονται μέσα από έναν κρατικό, διαδικτυακό κόμβο, που θα δημιουργηθεί κατά τα πρότυπα του www.gov.gr, ειδικά για την εκπαίδευση. Στον κόμβο αυτό θα αναρτηθεί όλο το υπάρχον ψηφιακό υλικό – «πολλές φορές “κρυμμένο” σε διάφορα πόρταλ», όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, θα αναρτώνται τα ψηφιακά φροντιστηριακά μαθήματα αλλά και βίντεο επαγγελματικών φορέων, στα οποία επαγγελματίες θα εξηγούν τα μυστικά του επαγγέλματός τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Απόστολος Λακασάς