Επιλογή Σελίδας

Παιδιά με πλατιά χαμόγελα, πολύχρωμα ρούχα και φρούτα στα χέρια, αγκαλιάζουν τη γη. «Όλοι μαζί μοιραζόμαστε την τροφή», γράφουν στην αφίσα τους, οι μικροί μαθητές του 3ου νηπιαγωγείου Συκεών, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα τη διατροφική δικαιοσύνη, που διοργάνωσε και φέτος η ActionAid.

Το βραβείο του κοινού κέρδισαν οι μαθητές του 2ου νηπιαγωγείου Νικήτης. «Το φαγητό δεν έχει σύνορα», γράφουν τα μικρά παιδιά και επέλεξαν να ζωγραφίσουν μια ζυγαριά με την Ευρώπη και την Ασία – Αφρική. Η ζυγαριά δεν γέρνει, προσπαθεί να ισορροπήσει και είναι «πλημμυρισμένη» με παιδιά που στέλνουν από την Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική, φρούτα και λαχανικά για να αντιμετωπίσουν τη διατροφική αδικία. «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι που στείλαμε τροφή στα παιδάκια στην Αφρική», είπε η Άννα, πολύ χαρούμενη που κέρδισε με τους συμμαθητές της το πρώτο βραβείο.

«Ήταν μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για τα παιδιά, διασκέδασαν και μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά για τη διατροφική δικαιοσύνη και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα, που υπάρχει δυστυχώς ακόμα στις μέρες μας. Μέσα από το σύνθημά μας, το φαγητό δεν έχει σύνορα, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η δικαίωση για τα παιδιά, που η αφίσα μας διακρίθηκε και ξεχώρισε και μάλιστα έπειτα από την ψηφοφορία του κοινού», τόνισε η εκπαιδευτικός Κυριακή Ροδοφίκα.

«Η μαθητική εβδομάδα δράσης είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματά μας που “τρέχει” τα τελευταία είκοσι χρόνια», επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής προγραμμάτων και θεσμικών χρηματοδοτήσεων της ActionAid, Μάκης Δρακόπουλος και πρόσθεσε: «φέτος η θεματική είναι η διατροφική δικαιοσύνη. Συμμετείχαν περίπου 300 σχολεία με περισσότερους από 6.000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα παραδώσαμε στους μαθητές 18 βραβεία σε διαφορετικές κατηγορίες. Όλα τα έργα των παιδιών εκτίθενται στο κέντρο της ActionAid στον Κολωνό και στο κέντρο νέων της Θεσσαλονίκης».

«Όταν ερχόντουσαν οι αφίσες στα γραφεία μας, γέμισε ο χώρος με χρώματα, ιδέες και αισιοδοξία ότι μπορούμε να χτίσουμε έναν βιώσιμο κόσμο. Τα μηνύματα που έγραψαν πάνω στις αφίσες τα παιδιά, ήταν γεμάτα με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Όλες αυτές οι δημιουργίες ήταν το αποτέλεσμα της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού, πλούσιου σε δραστηριότητες, δράσεις και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, που δημιουργήσαμε συγκεκριμένα για τη μαθητική εβδομάδα, “Η δύναμη στο πιάτο σου”», εξήγησε η συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ActionAid Δέσποινα Καρδογέρου.

«Η τροφή είναι πιο νόστιμη, όταν μοιράζεται με άλλους», μας είπαν οι μαθητές από το 2ο δημοτικό Νέας Ιωνίας Αττικής. «Δεν είναι σωστό να πετάς την τροφή, όταν κάποιος δίπλα σου την έχει ανάγκη», «φωνάζουν» με την αφίσα τους οι μαθητές του 1ου γυμνασίου Λαγκαδά. Όλες οι αφίσες των παιδιών απέδειξαν πως ο στόχος επιτεύχθηκε και μέσα από δραστηριότητες και δράσεις, οι μαθητές και οι μαθήτριες ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα της υγιεινής και της βιώσιμης διατροφής και κατανάλωσης, καλλιεργώντας δεξιότητες και αποκτώντας νέες γνώσεις, υιοθετώντας στάσεις και αντιλήψεις που θα τους δώσουν τα εφόδια ώστε να συμπεριφέρονται ως ενεργοί πολίτες για ένα καλύτερο αύριο.

Συγκεκριμένα τα βραβεία που δόθηκαν είναι:

Κατηγορία Νηπιαγωγείο

1ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό και αναλώσιμα 600 ευρώ στο 3ο Νηπιαγωγείο Συκεών 2ο τμήμα

2ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό 300 ευρώ στο Νηπιαγωγείο Χώρας Μεσσηνίας

3ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό 200 ευρώ στο 5ο Νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης Αττικής

Κατηγορία Δημοτικό

1ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό και αναλώσιμα 600 ευρώ 2ο ΔΣ. Νέας Ιωνίας

2ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό 300 ευρώ 33ο Δ.Σ Λάρισας

3ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό 200 ευρώ 4ο Δ.Σ Δάφνης

Κατηγορία Γυμνάσιο – Λύκειο

1ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό και αναλώσιμα 600 ευρώ ΕΕΕΕΚ Λιβαδιάς

2ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό 300 ευρώ 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά

3ο Βραβείο: δωροκάρτα για εξοπλισμό 200 ευρώ Γυμνάσιο Σχοινούσας

Έκτος από τα βραβεία της επιτροπής δόθηκαν και τιμητικές διακρίσεις:

Τιμητική διάκριση – Βίντεο

1ο Βραβείο: δωροκάρτα αξίας 150Euro 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας

2ο Βραβείο: δωροκάρτα αξίας 100Euro eTwinning Art Missions

Τιμητική διάκριση – Δράσεις στο σχολείο ή στην κοινότητα

1ο Βραβείο: δωροκάρτα αξίας 150Euro στο Νηπιαγωγείο Καλυβιών Πέλλας

2ο Βραβείο: δωροκάρτα αξίας 100Euro ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών

Τιμητική διάκριση – ‘Αλλα καλλιτεχνικά έργα

1ο Βραβείο: δωροκάρτα αξίας 150Euro στο Νηπιαγωγείο Ροδόπολης

2ο Βραβείο: δωροκάρτα αξίας 100Euro στην Παραμυθένια Πολιτεία

Ο διαγωνισμός αφίσας με θέμα τη διατροφική δικαιοσύνη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η δύναμη στο πιάτο σου», υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά με τη χορηγία της Lidl Ελλάς. Μαζί με τα βραβεία, οι μαθητές πήραν και δωροεπιταγές για να καλύψουν μέρος των αναγκών του σχολείου τους.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

*Φωτογραφίες: Νίκος Αρβανιτίδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ