Επιλογή Σελίδας

Νέα μετάθεση παίρνει η εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία. Οι αρχικές προθέσεις ήταν το σύστημα να ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ωστόσο το εγχείρημα αποτελεί πρόκληση, καθώς τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και τεχνικά δύσκολα. Επίσης, υπήρξαν ενστάσεις από τους εκδότες. Ετσι, χθες o υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε (Mega) ότι η πιλοτική έναρξη θα γίνει από το σχολικό έτος 2025-2026 και τα βιβλία θα είναι σε ψηφιακή μορφή. Η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2026-2027.

Ειδικότερα, η θεσμοθέτηση του συστήματος του πολλαπλού βιβλίου είναι πολιτική απόφαση από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Με βάση τον σχεδιασμό, το σύστημα του πολλαπλού βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ), ενώ ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Τον Απρίλιο του 2023 η τέως υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «όταν πρωτομιλήσαμε για το πολλαπλό βιβλίο, λίγοι πίστευαν ότι θα γίνει πραγματικότητα. Η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση ξεκινά, καθώς είχα τη χαρά να υπογράψω τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων».

Με βάση τον τότε σχεδιασμό, τα προς αξιολόγηση διδακτικά βιβλία θα έπρεπε να υποβληθούν έως τις 22 Μαρτίου 2024 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το γυμνάσιο και την Α΄ τάξη του γενικού λυκείου, και τα διδακτικά βιβλία της Β΄ και Γ΄ τάξης γενικού λυκείου έως τις 21 Φεβρουαρίου 2025.

Ωστόσο, από το υπουργείο Παιδείας θα δοθεί παράταση στους εκδότες των σχολικών βιβλίων έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημά τους, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Ετσι, το 2025-2026 θα υπάρχουν πολλαπλά βιβλία τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά θα είναι μόνο ψηφιακά. «Αυτή η σχολική χρονιά θα είναι έτος μετάβασης από την ψηφιακή στην έντυπη μορφή των βιβλίων που θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών», πρόσθεσε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος.

Πρόκειται για χρονική μετάθεση εφαρμογής του συστήματος του πολλαπλού βιβλίου, καθώς, με βάση όσα εξήγγειλε χθες ο κ. Πιερρακάκης, οι εκπαιδευτικοί το 2024-2025 θα συνεχίσουν να διδάσκουν το ένα βιβλίο, όπως έως τώρα. Τα υπόλοιπα βιβλία θα είναι ψηφιακά. Στις αρχές του 2025 οι εκπαιδευτικοί θα δηλώσουν ποιο βιβλίο θα επιλέξουν για να διδάξουν στο μάθημά τους και κατόπιν θα τυπωθούν τα βιβλία για το σχολικό έτος 2026-2027. Βεβαίως, θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή τα υπόλοιπα βιβλία, που έχουν μεν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αλλά δεν έχουν επιλεγεί από τον διδάσκοντα.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας για τον διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και στην ανάγκη πρόσληψης αναπληρωτών και επανέλαβε την κυβερνητική πρόθεση «η σχέση μόνιμων εκπαιδευτικών με αναπληρωτές να μειωθεί στο 50%, όπως και ο πρωθυπουργός δήλωσε» και υπεραμύνθηκε της προτεραιότητας των διορισμών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για φέτος, τονίζοντας πως «στην επόμενη περίοδο, προτεραιότητα θα έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Βέβαια, όπως πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, «δεν μπορεί κανείς να λύσει οριστικά το πρόβλημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό τους στο ελάχιστο και να αντιμετωπίζει πολύ γρήγορα τα κενά που δημιουργούνται για διάφορους υπαρκτούς λόγους».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ