Επιλογή Σελίδας

Με πλούσιο νομοθετικό έργο και αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ξεκινάει το 2024 για το υπουργείο Παιδείας. Με κορυφαία μεταρρύθμιση τη δυνατότητα ίδρυσης για πρώτη φορά μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο στην εκπαίδευση παράλληλα με τη σταδιακή ψηφιοποίησή της και την προώθηση πρωτοβουλιών για την αναμόρφωση της καθημερινότητας σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Από την προσέλευση ξένων πανεπιστημίων για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα μέχρι την αναδιάρθρωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τομές για τη βελτίωση της συμπερίληψης στα σχολεία, ήδη από τον Ιανουάριο, θα ξεκινήσει η κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τόσο το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και τα κριτήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, αναμένεται να είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει ήδη εξαγγείλει την ψήφισή του μέσα στον πρώτο μήνα του έτους.

Στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με στόχο την αναβάθμιση των δομών και την ενίσχυση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Σε δηλώσεις του ο κ. Πιερρακάκης έχει εξαγγείλει νομοθετικές ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή, αλλά και για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τι αλλάζει σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Με βασικό «όχημα» τις δυνατότητες της τεχνολογίας, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά την αναμόρφωση της μαθησιακής διαδικασίας με νέες μεθόδους και εργαλεία, ώστε οι μαθητές από τον Σεπτέμβριο του 2024 να δουν τα πρώτα αποτελέσματα.

  1. Διαδραστικοί πίνακες: Μέσα στο 2024 αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί στα σχολεία οι διαδραστικοί πίνακες. Αν και ο κ. Πιερρακάκης έχει υπογραμμίσει ότι πρωταγωνιστής στην τάξη θα πρέπει να είναι ο εκπαιδευτικός, το υπουργείο Παιδείας προσβλέπει στη βελτίωση της αφομοίωσης από τους μαθητές μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Οι διαδραστικοί πίνακες θα είναι το πρώτο εργαλείο το οποίο αργότερα θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα σπουδών και το πολλαπλό βιβλίο (τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2025), με στόχο να επικαιροποιηθεί και να γίνει πιο σύγχρονο το μάθημα στη σχολική τάξη.
  2. Λογοτεχνία-Πληροφορική: Εν αναμονή των νέων προγραμμάτων σπουδών, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται από τον Σεπτέμβριο του 2024 να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε δύο μαθήματα: την Πληροφορική και τη Λογοτεχνία.

Ο κ. Πιερρακάκης έχει αναφερθεί στην παλαιότητα των βιβλίων της Πληροφορικής -τα οποία αναφέρονται για παράδειγμα στη χρήση της δισκέτας- και την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν, ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τα άλματα που έχουν γίνει στην τεχνολογία την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, έχει υπογραμμίσει τη σημασία της αναβάθμισης του μαθήματος της Λογοτεχνίας μέσα από την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι στο μάθημα να ενταχθούν -όπως γίνεται σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα στο εξωτερικό- η ανάγνωση και η μελέτη όχι αποσπασμάτων αλλά ολόκληρων βιβλίων, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για λογοτεχνικά έργα.

  1. Ψηφιακό φροντιστήριο: Η ενισχυτική διδασκαλία ψηφιοποιείται και επιχειρεί να «σπάσει» τους περιορισμούς μιας φυσικής τάξης. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει το ψηφιακό φροντιστήριο, μία σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο από εκπαιδευτικούς, με στόχο να ανατρέχουν οι μαθητές σε αυτά σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν μαθησιακά κενά.

Το ψηφιακό φροντιστήριο θα ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024 για τους μαθητές Γυμνασίου. Με έξι ψηφιακές τάξεις, τρεις τάξεις σε δύο βασικά μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, θα είναι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της δράσης, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2024 θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες.

Ειδικότερα από την Ε’ Δημοτικού μέχρι και τη Γ’ Λυκείου, όλοι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά βίντεο για όλα τα μαθήματα. Ειδικότερα, για τη Γ’ Λυκείου σχεδιάζεται η παροχή live μαθημάτων μέσω ειδικής πλατφόρμας με κωδικό πρόσβασης που θα δίνεται στους μαθητές.

  1. Πλατφόρμα για bullying: Μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει η ειδική πλατφόρμα για καταγγελίες σχετικά με περιστατικά bullying στα σχολεία. Με το φαινόμενο να βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας προωθεί μία ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται από μία ομάδα ειδικών, που θα ενημερώνει τις διευθύνσεις των σχολείων και θα παρακολουθεί την εξέλιξη του περιστατικού.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος