Επιλογή Σελίδας

Με αφορμή το ζωγραφικό έργο του Χρήστου Μποκόρου, μια διαφορετική προσέγγιση του εορτασμού της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης διοργανώνεται διαδικτυακό σεμινάριο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη με τίτλο «Ιστορία, Μνήμη, Κοινότητα – Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χ. Μποκόρου 1821, η γιορτή», εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών οποιασδήποτε ειδικότητας από όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (Φ.1/ΝΤ/38732-ΙΕΠ/128004/Δ7) στηρίζεται στο αρθρωτό έργο του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο «1821, η γιορτή», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό σε ομώνυμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2021. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (ΕΚΕΠ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικού́ Έργου και Πολιτισμού́ (ΕΚΕΠ).

Κεντρικός άξονας της εκπαιδευτικής πρότασης είναι, μέσα από τα έργα της έκθεσης του Χ. Μποκόρου, η καλλιέργεια του βλέμματος των παιδιών, του βλέμματος που παρατηρεί αλλά και ενός άλλου βλέμματος πάνω στη μνήμη της κοινότητας. Επιδιώκεται, τα παιδιά, με αφορμή τα έργα, να σκεφτούν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν πάνω σε έννοιες όπως μνήμη, συλλογική μνήμη, σχέση της μνήμης με το κοινό παρόν και μέλλον, κοινότητα και κοινές αξίες, ήρωας, αφανής, εθνική γιορτή, αποτυπώματα του χρόνου. Να έρθουν σε επαφή με στοιχεία της τοπικής και της δημόσιας ιστορίας. Να ανακαλύψουν συνδέσεις ανάμεσα στην τέχνη, την λογοτεχνία, την ιστορία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να συνδεθεί με διαφορετικά διδακτικά αντικείμενα, καθώς και με τον σχεδιασμό μιας διαφορετικής γιορτής για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι δυνατό να συνδυαστεί με τα εικαστικά, τη γλώσσα, τη νεοελληνική λογοτεχνία, την ιστορία, τη μελέτη περιβάλλοντος, την κοινωνική και πολιτική αγωγή, τη γεωγραφία, τη μουσική.

Η εκπαιδευτική προσέγγιση του έργου «1821, η γιορτή» προτείνεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 ώρες, ενώ το επιπλέον υλικό που περιλαμβάνεται, δίνει τη δυνατότητα στη σχολική ομάδα να γνωρίσει το ευρύτερο έργο του δημιουργού.

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να δηλώσουν διαδικτυακά τη συμμετοχή τους στο διαδικτυακό σεμινάριο το αργότερο μέχρι την 13 Φεβρουαρίου 2024, συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής στον σύνδεσμο που παρατίθενται στον εξής σύνδεσμο: https://forms.gle/UKysLq7KqBRvzS8V9

Στη συνέχεια θα λάβουν τα στοιχεία σύνδεσης για διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στις 17:00 – 19:30.

Οι εκπαιδευτικοί που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα θα λάβουν το εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και συμπληρωματικό υλικό σχετικά με το έργο του Χρήστου Μποκόρου αμέσως μετά την επιμόρφωση. Οι συμμετέχοντες/-ουσες στην επιμόρφωση θα λάβουν σχετική βεβαίωση. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και δε συνεπάγεται δαπάνη για το δημόσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ίδρυμα Λαμπράκη: τηλέφωνο: 210-3626150 / e-mail: art@lrf.gr

Πηγή: Ίδρυμα Λαμπράκη