Επιλογή Σελίδας

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι έλαβαν εκπαίδευση από 2.500 οργανισμούς στο πλαίσιο του Συμφώνου για τις Δεξιότητες το 2022 και το 2023, σύμφωνα με βασικά αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για το Σύμφωνο , που δημοσιεύτηκε σήμερα με την ευκαιρία του Φόρουμ του Συμφώνου για τις Δεξιότητες .

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων . Έρχονται την ίδια εβδομάδα όταν η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας της ΕΕ. Το Σύμφωνο Δεξιοτήτων είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία της  Ευρωπαϊκής Ατζέντας Δεξιοτήτων . Κινητοποιεί όλους τους σχετικούς εταίρους –συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των κοινωνικών εταίρων, των παρόχων κατάρτισης και εκπαίδευσης, των δημόσιων αρχών, των υπηρεσιών απασχόλησης– να συνεργαστούν για να εντοπίσουν πού βρίσκονται τα κενά δεξιοτήτων και να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων στην ΕΕ.  

Συνολικά, η έρευνα δείχνει πώς οι 20 μεγάλης κλίμακας εταιρικές σχέσεις δεξιοτήτων που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου έχουν συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε στρατηγικούς τομείς , όπως η μικροηλεκτρονική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλιακή τεχνολογία, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα αγροδιατροφικά και τα ψηφιακά οικοσυστήματα . Μαζί, όλες οι μεγάλης κλίμακας εταιρικές σχέσεις δεξιοτήτων στο πλαίσιο του Συμφώνου έχουν δεσμευτεί να αναβαθμίσουν και να αναβαθμίσουν πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030 . Τουλάχιστον μία μεγάλης κλίμακας εταιρική σχέση δεξιοτήτων έχει δημιουργηθεί για κάθε βιομηχανικό οικοσύστημα της βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ .

Άλλα βασικά αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Συνολικά 48.000 προγράμματα κατάρτισης είτε ενημερώθηκαν είτε αναπτύχθηκαν χάρη στο Σύμφωνο, με τα μέλη του να επενδύουν 310 εκατ. ευρώ σε προγράμματα κατάρτισης.
  • Επιπλέον, πάνω από το 81% των μελών του Συμφώνου που ερωτήθηκαν βρίσκουν το Σύμφωνο πολύ χρήσιμο για την υποστήριξη των προσπαθειών τους για ανάπτυξη δεξιοτήτων.
  • Τα μέλη του Συμφώνου ανέφεραν ότι η συμμετοχή σε μια μεγάλης κλίμακας εταιρική σχέση δεξιοτήτων βελτίωσε την παρακολούθηση των δεξιοτήτων και την πρόβλεψη στον τομέα τους (80%), βελτίωσε την ποιότητα (75%) και αύξησε τον όγκο (73%) των δραστηριοτήτων δεξιοτήτων , καθιστώντας τις πιο περιεκτικές (76%).

Ο Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Nicolas Schmit , και ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton παρουσίασαν τα βασικά ευρήματα της έρευνας σήμερα στο πρώτο Φόρουμ του Συμφώνου για τις Δεξιότητες “Ξεκλειδώνοντας το δυναμικό δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη” , το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αύριο. Η εκδήλωση συγκεντρώνει φορείς χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες του κλάδου για να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και συστάσεις για την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου του Συμφώνου.

Ιστορικό

Το  Σύμφωνο Δεξιοτήτων ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου 2020. Είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία της  Ευρωπαϊκής Ατζέντας Δεξιοτήτων , με στόχο να υποστηρίξει συνεργασίες δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, υποστηρίζουν πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και προωθούν στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Το Σύμφωνο Δεξιοτήτων συμβάλλει επίσης στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και των πρωταρχικών στόχων της ΕΕ ότι έως το 2030, τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχουν σε εκπαίδευση κάθε χρόνο και τουλάχιστον το 78% του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών στην απασχόληση.

Οι εταίροι που προσχωρούν στο Σύμφωνο υπογράφουν έναν Χάρτη , ο οποίος περιγράφει βασικές αρχές για την ποιοτική κατάρτιση, τη δια βίου μάθηση και την ένταξη. Δεσμεύονται να μετατρέψουν τη δέσμευσή τους σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αναβάθμιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων. Με την ένταξη στο Σύμφωνο, οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων και κόμβους πόρων. Η Επιτροπή παρέχει επίσης πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με τη χρηματοδότηση και τα προγράμματα της ΕΕ για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Η ετήσια έρευνα του Συμφώνου για τις Δεξιότητες είναι ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης της προόδου στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων και των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου. Η έρευνα του 2023, που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2024, έλαβε απαντήσεις από 745 μέλη του Συμφώνου. Η πλήρης έκθεση της έρευνας και τα πλήρη ποσοτικά της αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Απριλίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό φύλλο: Έρευνα Συμφώνου Δεξιοτήτων 2023

Ιστότοπος του Συμφώνου για Δεξιότητες 

Φόρμα για συνεργάτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο Δεξιοτήτων

Ιστότοπος για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Πηγή: ec.europa.eu