Επιλογή Σελίδας

Σε σύγκριση με τις επενδύσεις σε άλλους τομείς και με την προηγούμενη δεκαετία, η εκπαίδευση είχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των διαφόρων τομέων δημόσιας πολιτικής μεταξύ 2019 και 2022.

Η έκθεση «Επενδύοντας στην εκπαίδευση» παρέχει μια επισκόπηση των εξελίξεων στις επενδύσεις στην εκπαίδευση στην ΕΕ. Συγκρίνει τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση με άλλους τομείς σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν την κοινωνική προστασία, την υγειονομική περίθαλψη, τις οικονομικές υποθέσεις.

Οι εκθέσεις αποκαλύπτουν επίσης νέα ευρήματα στους τομείς της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των επενδύσεων στην εκπαίδευση.

Μικρότερες επενδύσεις σε σύγκριση με άλλους τομείς

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση αντιμετώπισαν ισχυρότερο ανταγωνισμό από άλλες δημόσιες λειτουργίες μετά την πανδημία και, κατά συνέπεια, λαμβάνουν χαμηλότερο μερίδιο της συνολικής δημόσιας δαπάνης σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Στην πραγματικότητα, οι επενδύσεις στην εκπαίδευση σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των διαφόρων τομέων δημόσιας πολιτικής μεταξύ 2019 και 2022.

Πολλά κοινωνικά και οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν από τις δημόσιες αρχές το 2020-2021 ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19 σταμάτησαν ή σταδιακά καταργήθηκαν το 2022. Ωστόσο, έκτοτε εισήχθησαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την υποστήριξη της Ουκρανίας στον απόηχο της εισβολή της Ρωσίας.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Η έκθεση εντοπίζει πολλές ευκαιρίες για ποιοτικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, όπως:

Η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στις επενδύσεις στην εκπαίδευση θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες.

Η έκθεση δείχνει ότι μια ισχυρή προσέγγιση βάσει στοιχείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι καίριας σημασίας.

Διαβάστε την έκδοση 2024 του «Επενδύοντας στην Εκπαίδευση»

Η χρήση αντιπαραστατικής αξιολόγησης πολιτικής

Η έκθεση περιέχει μια χαρτογράφηση της χρήσης της αντιπαραδειγματικής αξιολόγησης πολιτικής στην εκπαίδευση στην Ευρώπη για την αξιολόγηση της επιτυχίας πολιτικών και προγραμμάτων.

Αποκτήστε πρόσβαση στο σύνολο δεδομένων των αντιπαραδειγμάτων μελετών σχετικά με τις εκπαιδευτικές πολιτικές στην Ευρώπη

Υπόβαθρο πολιτικής

Το «Επενδύοντας στην Εκπαίδευση» είναι μια ετήσια έκθεση του Learning Lab της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επένδυση στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση .

Πηγή: education.ec.europa.eu