Επιλογή Σελίδας

Η διαδικασία των αιτήσεων συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης»  του Ιδρύματος Λαμπράκη για το σχολικό έτος 2023-2024 έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, λόγω της υψηλής ζήτησης και του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που λάβαμε φέτος, καθώς και των συνθηκών που εντείνουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενεργών πολιτών, θα προσφέρουμε δύο (2) δωρεάν επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς των οποίων το σχολείο δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα, και για όσες/ους επιθυμούν να το υλοποιήσουν μεμονωμένα. Η επιμόρφωση, η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οποιασδήποτε ειδικότητας θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως σε δύο φάσεις: η 1η τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, ώρες 16:30-19:30 και η 2η την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, ώρες 16:30-19:30.

Με τη συμμετοχή στις επιμορφώσεις οι εκπαιδευτικοί αποκτούν πρόσβαση στον ειδικά διαμορφωμένο Οδηγό για την/τον εκπαιδευτικό, ο οποίος περιλαμβάνει βιωματικές, μαθητοκεντρικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει η/ο εκπαιδευτικός αυτόνομα με τους/τις μαθητές/τριές της/του, καθώς και πρόσβαση σε περιβάλλον ασύγχρονης επιμορφωτικής στήριξης. Οι επιμορφώσεις θα διεξαχθούν από την Επιστημονική Ομάδα του προγράμματος και θα καλυφθούν δραστηριότητες και από τις 6 ενότητες του Εκπαιδευτικού Οδηγού του έργου.  Στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στην εκάστοτε επιμόρφωση σε όλη της τη διάρκεια, θα σταλεί βεβαίωση παρακολούθησης . 

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην πρώτη επιμόρφωση της Δευτέρας 13/11/23 παρακαλούμε συμπληρώστε την  Αίτηση Συμμετοχής, που βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος του zoom για να συνδεθείτε διαδικτυακά την ημέρα της εκπαίδευσης.

Αίτηση Συμμετοχής Εκπαιδευτικού στην 1η Επιμόρφωση του Προγράμματος «Ενεργώ ως Πολίτης», Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023: https://forms.gle/m6t3cCa5X4zihCo48

Η ανακοίνωση για την δεύτερη επιμόρφωση, θα δημοσιευθεί τον μήνα Ιανουάριο.  Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν, κατόπιν αίτησης, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην 1η επιμόρφωση. Save the date στα ημερολόγιά σας και μείνετε συντονισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος Λαμπράκη (E-paideia, Facebook, Instagram, Linkendin)

Το πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης»  στοχεύει στην εκπαίδευση και στη διαμόρφωση μαθητών και μαθητριών ως ενεργών πολιτών. Μέσα από βιωματικές, μαθητοκεντρικές, ομαδοσυνεργατικές και ανακαλυπτικές δραστηριότητες, οι οποίες αφορμώνται από την καθημερινότητα, τα παιδιά καλούνται ως πολίτες να αξιολογήσουν καταστάσεις, να κάνουν συνειδητές και τεκμηριωμένες επιλογές, να σχεδιάσουν και να αναλάβουν δράση, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο εκάστοτε συγκείμενο. Το πρόγραμμα υλοποιείται πανελλαδικά και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων (από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο) και όλων των τύπων σχολείων. Είναι ενταγμένο στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (Αρ. Πρωτ.: Φ1/ΓΜ/64730/20963/Δ7) και ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων. Συνολικά έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα 505 εκπαιδευτικοί και 7.091 μαθήτριες και μαθητές. Δείτε το απολογιστικό βίντεο εδώ:

Ενεργώ ως Πολίτης: Βίντεο παρουσίασης του προγράμματος

Το έργο «Ενεργώ ως Πολίτης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το ‘Ιδρυμα Λαμπράκη.Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα 4 κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr